Читај ми!

"Oluja" - istorija jednog zločina

„Oluja“, kako je nazvana hrvatska vojna akcija protiv Republike Srpske Krajine, izvedena početkom avgusta 1995. bila je ”udruženi zločinački poduhvat, sa ciljem trajnog proterivanja Srba sa prostora Krajine". Tako je akciju ocenio i Haški tribunal u prvostepenoj presudi hrvatskim generalima Gotovini i Markaču.

Ova presuda je kasnije poništena, ali poigravanje sa pravdom ne može poništiti istinu da je tokom „Oluje" iz Hrvatske proterano 250 hiljada Srba što je najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. Krajina je opustošena, ubijeno je, ili nestalo gotovo 2000 Srba a posledice su trajne.

O tome za Magazin govori jedan od onih koji su bili u koloni, tada dvogodišnjak sa Banije, a sada istoričar, doktorand i saradnik Muzeja žrtava genocida Bojan Arbutina.

Četvrti avgust Srbija i Republika Srpsla obeležavaju kao "dan sećanja". U prilog tom sećanju, u Srbiji je nedavno počelo snimanje prvog igranog filma o egzodusu Srba iz Krajine. Reditelj Miloš Radunović nastoji da kroz sudbine običnih ljudi ispriča priču o stradanju čitavog jednog naroda. Radio Beograd bio je na setu gde se snimaju poslednji kadrovi.

Broj kovid pozitivnih pacijenata raste. Među obolelima ima i dece. Njihova klinička slika do sada je uglavnom bila blaga. Ipak, s obzirom na to da postoji preporuka za vakcinaciju uzrasta od 16-18 godina potrebno je omasoviti imunizaciju dece, posebno pred početak školske godine. To preporučuje pedijatar i načelnik Dečje klinike KBC dr Dragiša Mišović Olivera Ostojić. I ona je gost današnje emisije.

Tokom Magazina pratićemo i utakmicu, koju naše odbojkašice u Tokiju, u borbi za polufinale igraju protiv Italije i srpske vaterpoliste koji takođe igraju protiv Italijana.

Urednik i voitelj: Ana Tomašević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво