Читај ми!

Dobrotvor i pesnik Šele iz Srema

Romanopisac, pesnik i dobri čovek iz sremačkog sela Vojka, Stevan Korać Šele godinama brine o starijim meštanima iz rodnog sela i okoline. Donosi im namirnice, lekove i „tera“ samoću toplim komšijskim razgovorima. Zabavlja i mlađe Vojčane u „Maštaonici“ u svom dvorištu, a kad padne noć piše stihove. Uprkos Parkinsonovoj bolesti od koje boluje, Šele je veoma aktivan i u Društvu za afirmaciju osoba sa invaliditetom „Feniks“ u Staroj Pazovi.

Šele pomaže i baki Ivanki Čobanović (93) iz Vojke. Iako u dubokoj starosti, ova vitalna starica sama brine o porodičnoj kući i imanju. A nedeljom sprema ručak za ćerku i unuke. I rado pravi palačinke i domaće rezance za supu. Bila je poznata krojačica i vrsna kuvarica. Danas živi sama i najteže joj pada što je u njenom selu sve manje ljudi, pa kako kaže, prođe i po nekoliko dana a da ni sa kim ne progovori. Ipak, tu su dobre komšije da pomognu.

U minutima za zdravlje ćemo govoriti o novoj proceduri interventne neuroradiologije na mozgu, krvnim sudovima i kičmenoj moždini na Institutu za kardio-vaskularne bolesti „Dedinje" u Beogradu. Nedavno su prvi put obavljeni takvi zahvati pacijentkinjama sa teškim aneurizmama. O dobrobiti novih procedura lečenja saznaćemo više od načelnika Centra za vaskularna oboljenja mozga Instituta „Dedinje", interventnog neuroradiologa prof. dr Slobodana Ćulafića.

Rubriku za kulturu smo rezervisali za izložbu o audio-industriji u Srbiji koja je nedavno otvorena u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu. Postavka, autora profesora Elektrotehničkog fakulteta (ETF-a) Miomira Mijića, slika vreme prošlog veka kroz istoriju razvoja tonskih uređaja i sistema na našim prostorima od tridesetih godina prošlog veka do naših dana.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd 1, 10:05.

Naslovna stranica - Stevan Korać Šele (Foto/M. Stojadinović)

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво