Oprečne reakcije na doživotni zatvor za Ratka Mladića

Odlukom Žalbenog veća Mehanizma za krivične sudove u Hagu bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić pravosnažno je osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i zločina protiv čovečnosti nad nesrbima tokom rata u BiH. Kao i u prvostepenoj presudi, Mladić je oslobođen optužbe za genocid u šest opština u BiH. Iako konačna presuda Ratku Mladiću izaziva oprečne reakcije u BiH i u regionu, čini se da nikoga nije iznenadila. Da li presuda Mladiću doprinosi proklamovanom cilju Haškog tribunala, suočavanju sa prošlošću radi izgradnje mirne budućnosti? Za Magazin govori novinar Ljubica Gojgić.

Baš kad je u većem delu sveta, zahvaljujući vakcinaciji, život počeo da se vraća " u normalu" sa velikog naučnog skupa u Italiji stiglo je upozorenje da smo ušli u eru pandemija i da je potrebna globalna saradnja kako bi se izbegao kolaps koji je izazvao kovid 19. Kako je upozoreno, u ovom momentu, na planeti više od 1,6 miliona virusa kruži među pticama i sisarima, od kojih 700.000 može da pređe na čoveka. Nove velike epidemije će izazvati multirezistentne klice, koje predstavljaju najveću pretnju u ovoj deceniji, još jedan je zaključak vodećih svetskih stručnjaka. Za razjašnjenja ovih, na prvo čitanje zastrašujućih, poruka pozvali smo virusologa Milanka Šeklera.

Ministri finansija najrazvijenijih zemalja G7 nedavno su na sastanku u Londonu postigli „dogovor veka" - da porez za kompanije iznosi najmanje 15 odsto i da se plaća tamo gde se ostvaruju prihodi. To bi praktično značilo da se ukidaju "poreski rajevi" a da silne milijarde dolara završe u državnim kasama. Da li je zaista reč o istorijskom sporazumu i hoće li globalni porez uskoro postati stvarnost, pitamo ekonomistu, profesora Božu Draškovića.

Urednik Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво