Читај ми!

`Golubice` visoko lete

Subotica je na pravi način obeležila novi uspeh devojaka koje su ponos grada na severu Srbije, po povratku iz Čačka gde su osvojile još jedan Kup Srbije. Gradonačelnik Stevan Bakić i njegovi saradnici dočekali su ih fijakerima, kojima su popularne `golubice` išle kroz grad i naišle na ovacije sugrađana, radosnih zbog nove `duple krune` ekipe koja je već godinama neprikosnovena na domaćoj fudbalskoj sceni. U finalnom susretu Spartak je pobedio odličnog rivala, nišli Mašinac, golovima Stuparove i naše današnje sagovorniceTijane Filipović, koja je i zvanično najefikasnija fudbalerka Srbije u sezoni koju ispraćamo.

Karatistkinja Tamara Misirlić je višestruka prvakinja Srbije, dobitnik je brojnih međunarodnih i domaćih priznanja, ali je i u privatnom životu istinski as. Iako ima samo 18 godina, svakodnevno pomaže ljudima koji žive teško: prikuplja za njih hranu, garderobu, lekove, a jednoj porodici je čak obezbedila i krov nad glavom.

Rukometašice Jagodine su nove-stare šampionke Srbije. Tim Dragana Markova slavio je u Kragujevcu posle produžetaka u drugom meču finala plej-ofa i tako overio svoju treću uzastopnu titulu šampiona. Prvi meč Jagodinke su dobile 30:26,a ono što je izvesno-zaista su imali dostojne rivalke. Radnički je lane ušao u elitnu diviziju i evo dokle je dogurao, ekipi iz Kragujevca takođe svi komplimenti, jer za dobre utakmice uvek su potrebna dva kvalitetna rivala. Jelena Gojković, iskusna rukometašica, kapiten je ove generacije Jagodine i mnogo toga ima ostvarenog u karijeri, čini se da joj ova dupla kruna posebno godi. Podaci su zaista nemilosrdni: tri uzastopne titule prvaka države, dva osvojena Kupa Srbije i jedan Super kup, svaka čast devojkama koje je s klupe predvodio vrsni trener Dragan Markov.

Veliko slavlje u Šumicama! Rukometašice Crvene zvezde, čiji je sportski pogon ponovo u funkciji od pre tri godine, obezbedile su mesto u društvu najboljih. Do elitne divizije došle su posle kvalitetno odigrane sezone i trijumfom u odlučujućoj utakmici nad ekipom Srema, sa sedam golova razlike. Predvođene prekaljenim trenerom Vesnom Bojković, koja je u rukometu više od dve decenije, uspele su u zacrtanim ciljevima i sada uživaju u plodovima ostvarenog na parketu, čvrto uverene da među superligašima neće `igrati samo jedno leto`, naprotiv. Jovana Ristić, kapiten Crvene zvezde i njena saigračica Jelena Kostrešević, koje su protiv Srema zajedno postigle 16 pogodaka, biće naše gošće danas u studiju Radio Beograda 1, i to kao prve koje će nam doći uživo posle tačno godinu dana, upravo toliko maksimalno smo se pridržavali zdravstvenih mera u vezi s pandemijom korone, i dalje ćemo. Ovo je prvenac, zaželeli smo se druženja i razgovora sa uspešnim mladim sportistima, Zvezdine rukometašice to svakako jesu.

Ekspedicija veterana fudbalskog kluba Crvene zvezda posetila je Makedoniju povodom obeležavanja stogodišnjice fudbalskog kluba iz Ohrida. U druženju i pozitivnoj atmosferi evocirali su uspomene na slavne dane. Veterani su imali i veliku čast da ih pozdrave mnogobrojni Zvezdini navijači iz Makedonije, a tu je bila i isitnska legenda `Marakane` Kiril Dojčinovski. O toplom dočeku, divnom gostoprimstvu, bujici emocija, u današnjoj emisiji priča nam jedan od članova vrlo vredne Zvezdine sekcije veterana Slobodan Škrbić. 

Svaki 5. jun u srcima Smederevaca izaziva nelagodu, po lepom gradu na Dunavu više se ćuti svake godine na taj dan, jer pre tačno 80 godina desilo se nešto što se jednostavno ne da zaboraviti, prepričava se s kolena na koleno. Tuga golema zadesila je Smederevce te 1941. godine, tragični događaj koji će ostati upisan u istoriji ovog grada, zbog nezapamćenog razaranja i velikog broja postradalih. Tačan broj stradalih nikada nije utvrđen, ali se procenjuje da je poginulo između dve i po i četiri hiljade građana Smedereva i okoline. Prema podacima tadašnje komisije za obnovu, od 2.400 kuća samo je 25 ostalo neoštećeno. U tvrđavi je napravljen krater prečnika pedeset i dubine oko devet metara, a na grad se sručilo oko četiri hiljade tona kamena. Ovim tužnim povodom, danas, 5. juna 2021. godine, u Muzeju grada Smedereva biće predstavljena istoriografska studija „Eksplozija u Smederevu 5. juna 1941. godine - 80 godina posle", kao i istoimena izložba, čiji je autor naš današnji sagovornik Miroslav P. Lazić, viši kustos istoričar tamošnjeg muzeja. Prvi put će biti prikazane fotografije koje do sada nisu izlagane, kao i arhivski dokumenti i muzealije iz istorijske zbirke Muzeja u Smederevu.

Pratimo, kao i svake subote, dešavanja i u svetu kulture, javnom i umetničkom životu. Posle prošlogodišnje pauze, od 9. do 13. juna u Narodnom pozorištu u Somboru održava se 28. i 29. Pozorišni maraton, o kome nam priča direktorka ovog teatra Bojana Kovačević. Galerija Instrumenata na Gardošu- novo je mesto okupljanja ljubitelja umetnosti. Iz dana u dan, `String Instrument Galeri` predstavlja one koji imaju šta da kažu u raznim umetničkim oblastima. Alfa i omega ovog projekta je naš poznati gitarista Nemanja Bogunović. Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra premijerno je u Kragujevcu izveo Gogoljevog `Revizora`, u režiji Jane Maričić- slušamo utiske jednog od aktera predstave, Miloša Krstovića. Grupa Frajle, koja odnedavno funkcioniše kao trio, objavila je singl pod nazivom `Panonskom mornaru`, posvećen Đorđu Balaševiću, njihovom Novosađaninu i, kako kažu, uzoru i muzičkom mentoru. Danijela Kvas je prva nastavnica koja je pred kamerama održala on lajn čas za decu širom Srbije. Pored toga što je nastavnica srpskog jezika, Danijela je i recitator i pisac- posle njenog prvog ostvarenja `Čitanka za recitatore`, sada je aktuelna i druga knjiga, takođe namenjena mališanima- `Recitanka`.  

Deseti `Klasik Fest Pančevo` je međunarodni festival klasične kamerne muzike, koji se održava od 10. do 13. juna, u sakralnim i javnim prostorima tog grada. Glumac Aleksandar Dunić, poznat kao doktor Popac iz serije `Srećni ljudi` i kao Ćirko iz `Bele lađe`, ovih dana radi na drugom delu tv serije `Junaci našeg doba`, u kojoj tumači lik policajca Živorada Žike. U znak sećanja na slikara Tivadara Vanjeka, Narodni muzej Zrenjanina ima kamernu postavku povodom 40 godina od njegove smrti. Dodeljene su nagrade grada Niša `Maleni cvet`, za najbolju knjigu za decu i mlade u 2020. godini. Jedna nagrada pripala je Srđanu. V. Tešina, a podjednaka, pobednička i Aleksandri Jovanović za knjigu `Crna ptica`, koja se na tržištu pojavila sa etiketom `Kreativnog centra` . U Umetničkoj galeriji `Stara kapetanija` u Zemunu otvorena je izložba pejzaža "Alegorija prisustva" , mlade umetnice iz Banja Luke Marije Bjelošević.

Predstavljamo danas, uz dragocenu pomoć autora, i novu zbirku Dragana Hamovića, pod nazivom `Dve hiljade dvadeseta`, koju je objavila Srpska književna zadruga. Festival `Spasimo planetu` održava se danas na Letnjoj pozornici u Gardošu, u Zemunu, počeo je jutros, potrajaće do 19 časova. Promocija zbornika pesničkih radova i završna izložba radova učenika srednjih škola, pored ostalog, očekuju posetioce Kulturnog centra Zrenjanin naredne sedmice. U okviru Dana slovačke kulture, u `Galeriji 73` na Banovom brdu u toku je izložba `Likovni put i likovno delo Zuske Medveđove`. U Narodnom pozorištu u Leskovcu premijerno je izveden `Pinokio`, u režiji Spasoja Ž. Milovanovića.

Galerija `Arte` predstavila je, na dve lokacije, 14. po redu izložbu svoje bogate kolekcije umetničkih radova, koja broji neke od najuglednijih jugoslovenskih umetnika, ali i umetnika iz Evrope i sveta. Izložba Biljane Veselinović pod nazivom `One što na zvezde liče` otvorena je sinoć u Maloj galeriji ULUPDS-a u Uzun Mirkovoj ulici broj 12. Maja Cvetković najavljuje nam dešavanja na `Arsenal festu` u Kragujevcu, prvom otvorenom muzičkom festivalu kod nas posle mnogo vremena. Na adresu Leskovačke škole stripa `Nikola Mitrović Kokan`, u povodu osmog konkursa za strip kaiš, koji se organizuje u sklopu Balkanske smotre mladih strip autora, stiglo je čak 2104 rada iz zemlje i inostranstva. O ovakvom, nezabeleženom interesovanju govori Marko Stojanović, predavač u Leskovačkoj školi stripa, koja ovim konkursom obeležava 26 godina rada. 

Tokom emisije čućemo i glumicu Anđelu Jovanović, koja radi na drugom delu tv serije `Radio Mileva`, zatim Vlatka Stefanovskog povodom `Gitar Art festivala`, Boru Čorbu uoči prvog koncerta bez Miše Aleksića na `Arsenal Festu`, kao i mladu umetnicu Ninu Puhar, koja se predstavlja izložbom `Pustinja` u beogradskoj galeriji `Zvono`. Prošlog vikenda u Rekovcu je održan drugi po redu `Sabor roda`, na kome je jedan od počasnih gostiju bio naš saradnik Milijan Stojanić, vitez kulinarstva. Uz predlog jelovnika za nedeljni ručak, Milijan će nam ispričati i kako je bilo u srcu Šumadije, kako je proteklo njegovo predavanje i kako protiču prve promocije njegovog `Jelovnika Teslinog naroda`.

Pratićemo, naravno, sve što se dešava iz oblasti sporta i svetu koji nas okružuje tokom današnje emisije, objavićemo i imena srećnih dobitnika u velikoj nagradnoj igri Uzmi račun i pobedi. Biće i besplatnih ulaznica za pozorišne predstave, namenjenih našim slušaocima, kao i lakih, vedrih nota i refrena za nezaborav, u emisiji čiji su sastavni deo i Saša Hajdin, Vesna Gemović i Katarina Epštajn.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво