Читај ми!

Kakve poruke Beogradu donose Metju Palmer i Miroslav Lajčak?

SAD i zapadne sile neuvijeno traže da Srbija direktno prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić uoči sastanka sa Metjuom Palmerom, zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD, i specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom, na kojem treba da se utanači prvi susret Vučića i Albina Kurtija u Briselu. Kakva je budućnost dijaloga Beograda i Prištine ali i zašto je predsednik Srbije na sastanku sa političkim vrhom Republike Srpske najavio da će od novog Visokog izaslanika za BiH tražiti da redovno podnosi izveštaje o radu, pitamo profesora FPN Ivu Viskovća.

Srpska kompanija koja se bavi kreiranjem video-igara za mobilne platforme Nordeus prodata je američkom "Tejk tu interaktiv softver" za 378 miliona dolara. Nordeus se tako našao na sve dužem spisku srpskih IT preduzeća koja su u poslednje vreme prodata poznatim svetskim kompanijama za veliki novac i pod izuzetno dobrim uslovima. Posebno se ističe da firme zadržavaju svoju autonomiju, ali uz mogućnost korišćenja ogromnih resursa. Zašto američke kompanije žele da u Srbiji stacioniraju svoje centre za razvoj objasniće Nebojša Đurđević, direktor Izvršne kancelarije Inicijative „Digitalna Srbija".

Novosadska Ranžirna stanica, u čijem projektovanju je navodno učestvovao i biro Gustava Ajfela, vredan je deo industrijskog nasleđa koji već godinama propada. Iako se više puta najavljivala njena revitalizacija, tek su se formiranjem Kreativnog konzorcijuma koji čine Fondacija za zaštitu kulturne i industrijske baštine iz Novog Sada, Coworking i IT korporativni akcelarator ICT Hub iz Beograda i arhitektonski studio Zabriskie, stvari su se pomerile sa mrtve tačke. O planovima za renoviranje i revilatilaziju novosadske Ranžirne stanice razgovaramo sa koordinatorom projekta Zlatkom Crnogorcem.


Sa vama, Jelena Vidić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво