Читај ми!

Nebo se otvorilo

... i to skroz, tog nezaboravnog 29. maja, pre tri decenije, na stadionu `Sveti Nikola` u Bariju, koji će zauvek ostati u sećanju i lepim mislima navijača Crvene zvezde. Na današnji dan, pre 30 godina, dakle, Crvena zvezda je pokorila Evropu, tek posle toga- kao u lošim meteorološkim izveštajima- oblaci su se nadvili nad srpski fudbal, uz povremene padavine. No, ovo je dan kada svaki dobronamerni ljubitelj fudbala kod nas jednostavno mora da se naježi od lepote, kada se seti uspeha koji će se još dugo, dugo prepričavati deci i unucima i koga će, budimo realni, teško iko i ikada ponoviti. U utakmici nimalo lepoj za oko, ali nezaboravnoj zbog konačnog ishoda. Crvena zvezda je bila bolja od Olimpika iz Marseja i osvojila toliko željeni Kup šampiona. Da se nikada ne zaboravi...

Vreme sadašnje: u Portu se večeras u 21 čas igra utakmica dva engleska kluba za titulu Lige šampiona, uz prenos na Prvom televizijskom kanalu RTS-a, to je treći put u istoriji da se za popularnog `klempu`, trofej ovog takmičenja, nadmeću dve ekipe sa Ostrva, ovoga puta Mančester Siti i Čelsi. Teško je odrediti favorita, mada mnogi smatraju da je mladi tim `plavaca` već plasmanom u finale ostvario veliki uspeh, pa blagu prednost daju `građanima`. U svakom slučaju, biće to duel velikog broja fudbalskih asova- s jedne strane su De Brujne, Gundogan, Bruno Silva, a na drugoj Maunt, Verner, Tijago Silva. Ujedno, to će biti i veliki duel dvojice trenera- Gvardiola godinama pokušava da sa Mančesterom stigne do vrha Evrope, a Tuhel će ovu sezonu pamtiti po otkazu u PSŽ-u i plasmanu u finale sa timom iz Londona. Na licu mesta je nađ fudbalski ekspert Mile Vjetrović, pa ćemo saznati najnovije informacije uoči evropske utakmice sezone.

O ulasku u Ligu šampiona već nekoliko sezona maštaju fudbalerke Spartaka iz Subotice, koje su više puta bile nadomak elitnog takmičenja, ali fortuna nije bila na njihovoj strani. Pre neki dan su proslavile još jednu titulu prvaka u Srbiji, o tome nam pričaju kapiten `golubica` Violeta Slović i najuspešniji strelac Tijana Filipović, a potom ćemo razgovarati s čuvarem mreže Spartaka Milicom Kostić, čija se mreža u ovom šampionatu tresla samo četiri puta, naspram 138 pogodaka koje su postigle šampionke svojim rivalkama. Milica je karijeru počela 2007. godine, prvih nekoliko sezona je provela u Kruševcu, da bi već punih šest godina vodila računa o odbranama u redovima ekipe koja je već godinama neprikosnovena u srpskom fudbalu, i na igračkom planu, i u smislu vođenja i organizacije kluba, koji se zaista mogu smatrati evropskim.

Kad smo već kod ženskog fudbala, imamo privilegiju da je jedna naša igračica bila u prilici da podigne pehar Lige šampiona, a nije isključeno da to učini ponovo. Jovana Joca Damnjanović, jedna od najboljih navalnih igračica Evrope, i naredne dve godine nosiće dres minhenskog Bajerna. Veliki klubovi pokazuju svoju veličinu kada je teško- novi ugovor našoj Joci ponudili su usred njene složene povrede, koja je na nekoliko meseci odovila od terena. Već prošle subote Damnjanovićeva je bila sa ekipom u utakmici Bundeslige, oporavlja se i vraća u pogon- danas ćemo je čuti, srećni i zadovoljnu, ponosnu što će biti u prilici da deo svog fudbalskog arsenala predstavi poštovaocima ženskog fudbala, da još doprinese rezultatima Bajerna i reprezentacije Srbije. 

Uz pomoć potpredsednice Marije Kostić, predstavljamo udruženje `Strong Woman`, čije se članice bore za rodnu ravnopravnost i prava žena, s fokusom na diskriminaciju žena u sportu i poslu. Pomažu koliko god mogu, trude se da se njihov glas čuje, i to ne samo na sportskim forumima, kažu i da su lično, na svojoj koži, osetile kako to izgleda u praksi i da je mnogo razloga zbog kojih treba i mora se insistirati da dame budu podjednako tretirane u oblastima kojima se bave, uključujuči i one periode života, kada su na trudničkim bolovanjima. U saranji sa košarkaškim klubom Radnički, udruženje `Strong Woman` organizovaće uskoro i turnir, sa koga će kompletan prihod ići u humanitarne svrhe.

Prvi reket sveta Novak Đoković danas igra finale turnira u Beogradu, za rivala ima slovačkog tenisera Aleksa Molčana, biće to 119. finalni meč najboljeg igrača planete, koji je presrećan što mu se, konačno, ukazala prilika da ponovo igra pred publikom, na svom Dorćolu, nema sumnje da će dati sve da pehar tu i ostane. Biće to idealan uvod u ono što sledi, takmičenje koje je jedan od šlagera svake sezone- turnir u Rolan Garosu. Finalni meč, kao i ceo tok turnira, pratio je i preneće nam svoje impresije Dejan Bulajić.

Košarkaši Crvene zvezde osvojili su pehar ABA lige, pobedom nad ekipom Budućnosti u petom, odlučujućem meču plej ofa, čućemo utiske Predraga Sarića, glavnog urednika dnevnog lista Sportskli žurnal. Selektor Dragan Stojković Piksi juče je bio u rodnom Nišu, radostan je do neba zbog toga, poslušaćemo razgovor sa čovekom koji je od naselja Pasi Poljana stigao do zvezda i evropskog i svetskog renomea u poslu kojim se bavi, s njim je razgovarala Jelena Piljević. Najzad, bavimo se i vaterpolom, jer večeras se igra drugi meč finalne serije za prvaka države. U prvom je Radnički iz Kragujevca za jedan gol bio bolji od rivala s Novog Beograda, što obećava uzbudljivu završnicu našeg najznačajnijeg klupskog takmičenja.

Vaterpolistkinje Vojvodine po prvi put u klupskoj istoriji uspele su da osvoje državni šampionat. I ne samo to: ove godine njihova je i `dupla kruna`, budući da su još ranije, u finalu Kupa Srbije, bile uspešnije od igračica Palilule. Ovoga puta, u prvenstvu države, nadmetale su se sa Crvenom zvezdom i u konačnom ishodu dvomeča došle do toliko željenog zvanja šampiona. Naša sagovornica je jedna od predvodnica ovog tima, reprezentativka Jovana Pantović.

Srpski strelac Damir Mikec je osvojio srebrnu medalju u gađanju malokalibarskim pištoljem slobodnog izbora na Evropskom šampionatu u Osijeku. Ovo je peta medalja za Srbiju na šampionatu u Osijeku, četvrta u seniorskoj konkurenciji. Ujedno i drugo srebro za Mikeca, jer je u sredu, u paru sa Zoranom Arunović, osvojio titulu vicešampiona Evrope u miksu vazdušnim pištoljem. Trofejni strelac javiće nam se iz ovog hrvatskog grada, u kome je i ranije postizao dobre rezultate.

Jedanaesti `Arsenal Fest` biće održan od 24. do 26. juna u Kragujevcu, gde će nastupiti Yngwie Malmsteen, Dub FX, Dubioza kolektiv, Riblja čorba, Bajaga i Instruktori, Partibrejkers, Hladno pivo i brojni drugi regionalni izvođači. `Arsenal` je prvi veliki domaći festival ovog leta koji će biti održan pred publikom, uz poštovanje svih neophodnih zdravstvenih mera, i slogan - "Snažno uz muziku". Producentska kuća `Long Play` i ove godine učiniće sve da to bude manifestacija za pamćenje, o detaljima više danas u našoj emisiji, zahvaljujući Maji Cvetković, koji je neizostavni šraf u mašineriji `Arsenala`.

Pratimo i druga umetnička dešavanja, kojih je iz dana u dan sve više. Jubilarni, dvadeset peti Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda", ove godine održaće se od 4. do 9. juna u Užicu, pod motom "Vreme straha i podviga", o tome- Nemanja Ranković, umetnički direktor. U Omladinskom pozorištu Dadov u četvrtak je izvedena premijerna predstava `Ljubav je kao čokolada`, čućemo utiske reditelja Predraga Stojmenovića. Dom omladine Pančevo ove godine organizuje 49. `Ex teatar fest`, pod sloganom `Play Time`, festival će se održati od 4. do 6. juna, na nekoliko lokacija u Pančevu. Ovogodišnje, sedmo po redu, gastronomsko takmičenje "Balkansko takmičenje u pripremi jela ispod sača - Sačijada 2021", održava se 5. juna na Stražilovu, u Sremskim Karlovcima, o tome govori osnivač manifestacije Romeo Karanović.

Svake godine, prve nedelje juna, udruženje vinogradara i voćara "Visovi" iz Kljajićeva organizuje kulturnu manifestaciju "Likovna kolonija - Kljajićevo", ove godine održava se trinaesti put. Ovogodišnja 53. Majska izložba ULUPUDS- a, održava se do 13. juna 2021, u prostoru suterena bivše zgrade "Kluza" u Resavskoj ulici broj 34. U Paviljonu u Tvrđavi, u Nišu, u toku je samostalna izložba slika Tijane Fišić, traje još samo nekoliko dana. Savremena umetnost Afrike u doba pandemije- tek je jedna od izložbi kojima se obeležavaju Dan Afrike, kao i 44. rođendan Muzeja afričke umetnosti , jedinstvenog u regionu. Obeležavajući uspešnu saradnju i povodom Dana Afrike, direktorki Muzeja Mariji Aleksić donaciju Grupe afričkih ambasadora uručio je ambasador Alžira Abdelhamid Šebšub. 

Dom omladine Beograda predstavlja fotografski projekat izraelskog umetnika Natana Dvira. U okviru 64. Festivala muzičkih i baletski škola Srbije, u četvrtak, 3.juna , u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) biće upriličen jedan lep solo koncert. U biblioteci „Centar za kulturu" u Kladovu juče je održan četvrti u nizu seminara za bibliotekare, koje realizuje udruženje Biblioteka `Plus`, u okviru projekta `Medijsko nasilje i medijska ekologija`. Institut za umetničku igru je otvorio vrata za inkluzivne radionice savemene igre, koje je vodio Ognjen Vučinić, uz podršku Ambasade SAD u Srbiji. Profesor Aleksandar Ilić nam priča o značaju ovog poteza. Ljubitelji opere u nedelju 30. maja u Narodnom pozorištu u Nišu mogu da pogledaju gostovanje "Bell Opere" iz Beograda i izvođenje `Don Đovanija`. Izložba `Istupljenje`, Minje i Marije Poljak, u toku je u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu.

Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika za nedeljni ručak, viteza kulinarstva Milijana Stojanića, sve to u emisiji čiji su sastavni deo i Saša Hajdin, Vesna Gemović i Katarina Epštajn. I to uz lake, vedre note, uz koje možete da se opustite, da istovremeno čitate, ručate ili brišete prašinu, kako je ko već odredio ovo subotnje popodne. Porodični magazin Radio Beograda 1 i danas se trudi da zadovolji sve ukuse i `pomiri` sve generacije.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво