Читај ми!

Kako do lečenja za svu decu obolelu od "SMA"?

SMA je skraćenica za spinalnu mišićnu atrofiju. To je retka, ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest koja se manifestuje postepenom, ali progresivnom atrofijom mišića i gubitkom osnovnih životnih funkcija, kao što je hodanje, varenje hrane, gutanje i disanje. Za sada postoji samo jedan odobren lek koji daje nadu obolelima i njihovim porodicama, ali je lečenje veoma skupo. Zbog toga su u poslednjih par godina sve češći pozivi građanima i kompanijama da pomognu svojim donacijama za lečenje dece. Roditelji kažu da bi bilo najbolje kada bi ovaj problem bio rešen sistemski, na nivou države i kada ne bi ni bilo potrebe za humanitarnim akcijama. O tome ćemo razgovarati s predsednicom udruženja SMA Srbija Oliverom Jovović.

U program ćemo uključiti Aleksandru Nikolić, koordinatorku projekta "Heritage hubs", koji je dobitnik prestižne nagrade Evropa Nostra za 2021. godinu. Ona će nam opisati kako su deca iz Srbije, Španije i Finske sarađivala i učila o značaju kulturnog nasleđa evropskih zemalja.

Bavićemo se i jednom vrlo "prizemnom" temom - suzbijanjem komaraca i krpelja. S dolaskom lepog vremena počeli su i prvi ubodni ovih dosadnih insekata, pa ćemo u program uključiti Mirjanu Cakić ih Javno-komunalnog preduzeća "Gradska čistoća" koja će nam reći kakve se sve akcije preduzimaju na suzbijanju komaraca, ali i krpelja.

Saznaćemo i koje će sve radionice i prezentacije publika moći da vidi tokom 12. Mikser festivala koji se od 26. do 28. maja održava u Zornića kući kod Barajeva.

Prenosimo sve aktuelne vesti iz zemlje i sveta i šaljemo dobre muzičke vibracije u etar!

Budite uz Radio Beograd 1!

Sa vama je Miša Stojiljković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво