Читај ми!

Mladi i vakcinacija

„Pitam da čujem“ je naziv akcije koju su započeli studenti Pedagoškog fakulteta i Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija iz Užica, a kojom, uz podršku volontera Kancelarije za mlade i lokalne samouprave, žele da informišu pripadnike svoje generacije o značaju vakcinacije protiv korona virusa. Sve je više kampanja koje imaju za cilj da motivišu mlade i razveju sumnje u vezi sa vakcinacijom. Otkud toliko oprečnih stavova o imunizaciji među mladima i koje su najčešće dileme koje ih muče razgovaramo sa dr Milom Paunić, epidemilologom sa Studentske poliklinike.

Svaki treći pacijent koji je bio kovid pozitivan imao je gastroenterološke probleme, dijareju, mučninu ili povraćanje, a povećano korišćenje antibiotika dovelo je do narušavanja crevne flore, rečeno je na tribini "Obezbedi svoje digestivno zdravlje". Tribinu su organizovali Udruženje gastroenterologa Srbije i gastroenterološka sekcija Srpskog lekarskog društva (SLD), a kako je saopšteno sa ovog skupa, navedena saznanja potvrđuju i podaci iz naših bolnica koje su bile u kovid sistemu. O tome razgovaramo sa dr Dinom Tarabarom, gastroenterologom.

Početkom maja, prilikom višednevne ekspedicije na području Bujanovca i Preševa, ornitolozi Centra za istraživanje biodiverziteta iz Novog Sada i Prirodnjačkog muzeja iz Beograda zabeležili su novu vrstu ptice za Srbiju - dugorepog svračka. Dugorepi svračak naseljava mediteranska suva travnata staništa sa žbunjem i drvećem, na krajnjem jugoistoku Evrope i delovima Bliskog i Srednjeg Istoka, a čitava svetska populacija ovih ptica relativno je malobrojna, dok je na Balkanu ova vrsta retka i slabo proučena. Naš sagovornik, koji je i uočio ovu vrstu ptice, koje do sada nije bilo u našoj zemlji, je Draženko Rajković iz Centra za istraživanje biodiverziteta.

 

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво