Читај ми!

Starost, usamljenost, pandemija...

Pandemija virusa Korona je uzdrmala svet i pored ozbiljnih posledica po fizičko zdravlje utiče na psihu i generalno na živote ljudi. Podaci ukazuju da su tokom pandemije najugroženije starije osobe, jer već imaju izražene zdravstvene probleme, koji predstavljaju faktor rizika za potencijalnu borbu sa bolešću i otežava njihov oporavak. U posebnom su riziku starije osobe koje žive same i nemaju podršku porodice. Na koji način humanitarna organizacija Caritas pomaže starijima, kako štiti njihova prava i pruža im podršku, čućemo od Kristine Dragišić iz Caritasa u Sremskoj Mitrovici.

Mnogi matematiku i umetnost doživljavaju kao potpune suprotnosti, što se kroz istoriju čovečanstva pokazalo kao velika zabluda. Na nedavno održanom onlajn panelu „Matematika (koja) stvara umetnost" razgovaralo se o algoritamskoj umetnosti, o vezi između matematike, informatike i likovne kulture i kako đacima olakšati učenje. Ceo projekat realizovala je Inicijativa „Digitana Srbija" zajedno sa Fondacijom Petlja i UNICEF-om u Srbiji. Naš sagovornik je doktor nauka Ivan Anić, jedan od autora kursa „Algoritamska umetnost".

U godini u kojoj Olimpijski komitet Srbije proslavlja 111. rođendan izložba „Put pravih vrednosti" nas upoznaje sa bogatom sportskom istorijom naše zemlje i na interesantan i kreativan način širi Olimpijsku ideju i njene univerzalne vrednosti, koje su, više nego ikad,neophodne za izgradnju boljeg i humanijeg društva. U očekivanju odloženih Letnjih Olimpijskoh igara u Tokiju ova izložba može da se pogleda do kraja maja u galeriji SANU, ali će je ograničavanje broja posetilaca zbog epidemije možda i produžiti . Kroz izložbu vas zvukom vodi Svetlana Mladenović.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво