Читај ми!

Pehar za akademce

Budući akademski građani Srbije, studenti Fakulteta organizacionih nauka, zajedno sa pojačanjima iz sveta futsala, furiozno su ušli u ovu sezonu. Pre nekoliko dana osvojili su prvi pehar, i to onaj iz najmasovnijeg takmičenja, Kupa Srbije- u Vršcu, protiv rivala koji ove sezone, takođe, ima velike snove, ekipe Novog Pazara, koji je tako treći put poražen u finalnim utakmicama. Trofej je završio kod izabranika trenera Miloša Alilovića, i to iz ruku prvog čoveka srpskog futsala Bojana Pavićevića, za veliku radost Beograđana, koji su istakli i najozbiljniju kandidaturu za šampionski trofej, ujedno duplu krunu, pošto u plej-of kreću sa prvog mesta na tabeli Prve futsal lige.

Ne može se poreći da je futsal reprezentacija Srbije odigrala u stilu kolega sa velikih terena i zelenog tepiha- učinila je da grickamo nokte do poslednjeg časa, ali na kraju ipak uspela da se plasira na jedno veliko takmičenje, posle pobede u Zenici, nad odgovarajućom selekcijom Bosne i Hercegovine, inače prvoplasiranom u našoj kvalifikacionoj grupi. Žreb za Svetsko prvenstvo u Litvaniji 2021. (traje od 12. septembra do 3. oktobra) održaće se u Cirihu, 1. juna. Srbija se nalazi među 18 poznatih učesnika, dakle - čeka se još šest (dva iz Azije i četiri iz Srednje, Severne Amerike i Kariba). Ili, da budemo još precizniji, sem naše reprezentacije, sa Starog kontinenta svoje predstavnike u Litvaniji imaće još i Portugalija, Španija, Rusija, Češka, Kazahstan i domaćin Litvanija. Na tu temu razgovaramo sa standardnim reprezentativcem futsal selekcije Srbije, našim internacionalcem Markom Radovanovićem.

Naš sagovornik ovog popodneva je i Srđan Riki Antić, košarkaški trener - FIBA Instruktor, koji je svoje 40-godišnje bavljenje sportom usmerio u kreiranje inovativnih programa Košarkaška jutitmija (program za razvoj kognitivnih sposobnosti, namenjen deci od 6-11 godina) i Kardio Basket (aerobni fitnes trening za sve uzraste oba pola) ,koje u okviru projekta "Dok se drugi bave sportom - sport se bavi nama" relizuje "Basketball IQ Academy" , čiji je Antić suosnivač i glavni trener. Topla preporuka za sve koji su pandemiju korone uglavnom provodili u kućama, kako i treba, ali pritom zapostavljajući vežbe, kondiciju, treninge. Antić je idealna stanica za novo zahuktavanje mašine zvane organizam, a i deluje pozitivno, kao `Politikin zabavnik`, na polaznike od 7 do 107 godina.

Počela je golf sezona u Srbiji, prvi turnir bio je u lepom, pitomom Žablju, u organizaciji golf kluba `Centar`. Inače, golf asocijacija naše zemlje broji više od 700 takmičara, koji su članovi pet klubova. Nažalost, u Srbiji postoje samo dva terena, ali ako je za utehu- postoje kampovi u okviru kojih treniraju i najmlađi golferi. Zanimljivo je da na svetu ne postoje dva ista terena, svaki je poseban na svoj način, a kako se profesionalni igrači snalaze na njima- ispričaće nam naša sagovornica, koja najavljuje i projekat `Golfom kroz region`. Pričaće nam Zorica Mraović, menadžerka kluba `Centar`

Ida Prester ima dosta navijača širom regiona, ne može se poreći da ih je često radovala tokom pandemije, bila je od retkih koji su nešto snimali i to obavezno ispaćali i adekvatnom video produkcijom. Tako je i sada, s njenim potpuno novim singlom, kompozicijom pod nazivom Sad. Ida u pesmi poziva na povratak u sadašnjost, odbacivanje fokusa sa svega negativnog, jer svaki trenutak je dragocen i poseban. Ovaj singl ćemo definitvno pamtiti po impresivnom video spotu, kojim dominiraju vrhunski specijalni efekti i idilične pastelne boje, dostojan upravo svetskih muzičkih zvezda, koji je osmislila i režirala Idina višegodišnja saradnica Marcella Zanki.

Kao i svake subote, i ove- pored sporta- tretiramo i dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, svega što se dešava kraj nas. `Dizajn jednog minuta`-naziv je izložbe Daliborke Đurić u Maloj galeriji ULUPUDS-a. U Galeriji savremene umetnosti Narodnog muzeja u Požarevcu postavljena je gostujuća izložba Gradskog muzeja Bečej, pod nazivom `Tragom konjanika ratnika-200 godina vladavine Avara`, autorke Branislave Mikić-Antonić. Nova tematska izložba `Tradicionalne pozorišne lutke Malija - iz zbirke Andreja Jerovšeka` i zbirke Muzeja afričke umetnosti otvorena je juče u muzejskom zdanju kod male Topčiderske zvezde. U Operi i Tetru `Madlenijanum` preksutra, u ponedeljak, biće održana promocija knjige `Apisova kletva i druge drame`, Miodraga Mije Ilića, novinara i dramskog pisca. `Varijacije u staklu`-naziv je novog ciklusa slika umetnika Dragana Pavlovića. Radovi će biti izloženi od 26. aprila u beogradskoj galeriji `Singidunum`. U Omladinskom pozorištu "Dadov" u ponedeljak, 19. aprila, premijerno će biti izvedena predstava "Šta je sobar video". Režiju komada rađenog po tekstu engleskog pisca Džoa Ortona, potpisuje Srđan Karanović, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i nekadašnji član "Dadova". Kako je ovu predstavu doživela jedna od njenih učesnica, glumica Jelisaveta Koraksić, čućemo tokom emisije.

Četiri nove izložbe obeležiće april i maj u Kulturnom centru Beograda, biće postavljene do 3. juna. U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložba niške umetnice mlađe generacije Danijele Dimitrijević. Od utorka, 27. aprila 2021. godine, u holu Narodnog muzeja Zrenjanin biće dostupna izložba "Art dijalog` - fotografije Vukice Mikača i pasteli Dejana S. Bogojevića. Sutra, u nedelju, od 18 časova, u Salonu kod Porte, Udruženje `Tačka susretanja`. . u Vršcu priređuje `Muzički intermeco` sa Ivonom Bužek i gostima.Udruženje "Oreol Tim" iz Novog Sada započinje novi projekat, mini-serijal "Iskušenije". U Muzeju jezika i pisma u Tršiću, u organizaciji Centra za kulturu "Vuk Karadžić" u Loznici, u okviru ovogodišnje kulturne svetkovine "Dani Muzeja jezika i pisma" otvorena je izložba "Pisanje, štampanje, digitalizacija - promene zajednica i zamišljanja", autorke Ane Čugurović, kustosa etnologa-antropologa u Centru za kulturu. Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sastao se, preneo je zvanični sajt kragujevačke gradske uprave, sa direktorom produkcijske kuće `Long Play` i organizatorom `Arsenal festa` Zoranom Vulovićem, kako bi započeli pripreme za organizaciju festivala i preduzeli sve što je moguće da se ta muzička manifestacija održi ove godine u Kragujevcu.

U organizaciji Udruženja "Cirkusfera", na sceni Bitef teatra večeras gostuju mladi umetnici i trupe iz Španije, Francuske i Švedske. Utorak, 20. april, poslednji je dan kada se rok-bendovi mogu prijaviti za učešće na ovogodišnjoj "Majskoj gitarijadi", koju organizuje Centar za kulturu Požarevac. Zahvaljujući sredstvima dobijenim na konkursu „Telekoma", Narodna biblioteka „Dušan Radić" u Vrnjačkoj Banji i ovdašnji Kulturni centar započeli su realizaciju zajedničkog projekta digitalizacije tekstvova iz „Kuće scenarija". Kolekcionar i istoričar umetnosti Dragan Nikolić deo svoje kolekcije izložio je u Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru, na postavci pod nazivom Hartije od vrednosti u Jugoslaviji Izložba fotografija pod nazivom `Novi talas u Beogradu: Paket aranžman (1981-2021)`, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, otvorena je na Kalemegdanu. Za našu emisiju govore još i Aleksandra Balmazović, Janko Popović-Volarić, Igor Marojević, Tatjana Mandić Rigonat, Andrea Stojadinov, Milica Mandić, Mirko Nišović, Ivana Španović, Goran Petrović, Jagoš Marković, Dejan Nikolić, Ostoja Mijailović, Predrag Miki Manojlović... 

Biće tu, sa nama, i ove subote, vitez kulinarstva Milijan Stojanić, sa novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Pratićemo promene rezultata na utakmicama Ling Long Super lige i drugih evropskih šampionata, govoriti o tenisu, neuspelom pokušaju formiranja lige bogatih u fudbalu, drugim aktuelnostima iz zemlje i sveta. Sve to uz reviju lakih, vedrih, lepih nota, kakve odgovaraju ovom prolećnom danu. Katarina Epštajn, Vesna Gemović i Saša Hajdin članovi su stalne postavke ove emisije.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво