Svetski dan knjige

Povodom Svetkog dana knjige i autorskih prava koji se obeležava na današnji dan, u emisiji će biti reči o knjigama, o izdavaštvu, i o tome kako su se pisci, čitaoci, izdavači i knjižari snašli u novim životnim okolnostima koje je donela pandemija. Sagovornici su nam pisci i izdavači Gojko Božović i Dejan Aleksić, i knjižar Snežana Ranković.

Pandemija virusa korona traje već godinu dana. Koje knjige su objavljivane i na koji način su promovisane u ovom periodu, da li su ljudi išli u knjižare i kako su dolazili do knjiga, koje knjige su se čitale, i koje knjige se mogu preporučiti za čitanje u ovakvim vanrednim životnim okolnostima - neke su od tema o kojima ćemo razgovarati sa našim gostima. Čućemo i koje knjige su našim gostima bile značajne u proteklom periodu, šta njima znači druženje sa knjigom, i šta misle o tome da li su autorska prava pisaca i prevodilaca danas zaštićena na zadovoljavajući način.

Gojko Božović je pesnik, književni kritičar i esejista. Objavio je više knjiga poezije, eseja i ogleda, i priredio nekoliko antologija. Osnivač je i glavni urednik izdavačke kuće Arhipelag. Dejan Aleksić je pisac, autor više knjiga za decu i odrasle, i urednik izdavače kuće Povelja koja objavljuje pesničke knjige i knjige koje se tiču poezije. Snežana Ranković, po obrazovanju filozof, osnivač je knjižare Zlatno runo koja se nalazi u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović


Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво