Читај ми!

Proizvodnja mleka u ozbiljnoj krizi

Mlečno govedarstvo sve teže se nosi sa posledicama korona virusa- cena mleka ne menja se već 5 godina, dok cena stočne hrane neprekidno raste, što proizvođače dovodi u nezavidan položaj. Uz to, postoji višak mleka na evropskom tržištu koji se delom preliva i kod nas. O teškom položaju u kome su se našli proizvođači su razgovarali sa ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem koji je istakao da će država sprečiti svaki pokušaj zloupotrebe u vezi sa kvalitetom mleka pri uvozu u našu zemlju. Predsednik Udruženja proizvođača mleka Srbije Vasa Džigurski veruje da će država pomoći da se stanje u mlečnom govedarstvu popravi, a od potrošača očekuje da kupuju domaće mleko koje je, kaže, mnogo kvalitetnije od uvoznog.

Aprilski mraz naneo je štetu voćnjacima. Najviše su stradale kajsije, kao i sorte bresaka koje rano cvetaju, ali posledice niskih temperatura osetiće i druge voćne vrste, kažu stručnjaci.

Loše vremenske prilike zaustavile su prolećnu setvu. Stručnjaci kažu da još nije kasno da se ona obavi u optimalnim rokovima, ali da ratari moraju da iskoriste svaki lep dan da izađu na njive.

Prvi javni poziv za subvencije iz Programa za konkurentnu poljoprivredu, takozvanog programa Svetske banke, biće raspisan naredne nedelje, tačnije 22. aprila, najavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i pozvao poljoprivrednike da se jave na taj konkurs.

U emisiji "Nedeljom za selo" govorimo i o opravdanosti povećanja cene ulja, kao i o proizvodnji cveća, ukrasnog šiblja i drveća. O tome smo razgovarali sa vlasnicom rasadnika Adom Stolić, koja se tim poslom bavi više od 40 godina.

Urednik i voditelj Davorka Tešić

Prvi program Radio Beograda, nedelja, 8,05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво