Elektronska trgovina preuzima primat nad tradicionalnim načinom kupovine

Do sada je u našoj zemlji kompletno imunizovano nešto više od 1120000 građana, nedovoljno za postizanje cilja-kolektivnog imuniteta, zbog čega se širom zemlje otvaraju punktovi za vakcinaciju onih koji se nisu registrovali preko e-uprave ili telefonom. 

Ubrzava se vakcinacija i u EU, iako brojevi i dalje ozbiljno zaostaju za prvobitno planiranim. Posle sumornih i zabrinjavajućih, iz Portugala i Grčke najzad stižu bolje vesti. Da li su dve mediteranske i dominantno turističke zemlje stavile epidemju pod kontrolu i stvorile uslove da ovog leta ponovo dočekuju goste iz inostranstva reći će nam naši sagovornici iz Atine i Lisabona.

Uslovi života i poslovanja u vreme pandemije mnogima su doneli brojne probleme i gubitke ali je zato elektronska trgovina doživela neverovatanu ekspanziju. Najveći rast online prodaje beležili su hrana, odeća i tehnički uređaji. Najaktivniji online kupci su stari između 45 i 59 godina. Procenjuje se da će ove godine prihod od elektonske trgovine premašiti 400 miliona evra ali i da će se do 2024. godine 85 odsto svetske trgovine obavljati online. Kako dodatno unaprediti elektronsko poslovanje ne samo u sferi trgovine čućete od Nemanje Čedomirovića iz eCommerce Asocijacije Srbije.

Globalne promene u ponašanju poslovnog sveta i potrošača pored ostalog dovele su do pojačanog interesovanja za studije psihologije. Na univerzitetima u SAD one su četvrto najtraženije usmerenje, ispred biologije, medicine ili inženjerskih studija. Posebno interesovanje izazivaju kombinovane studije psihologije i ekonomije. Prateći ovaj trend beogradski FEFA fakultet osniva novi smer na osnovnim studijama ekonomije - Psihologija i biznis. Zašto je za buduće ekonomiste važno poznavanje psihologije pitamo inicijatora i rukovodioca novog studijskog programa Luku Babića.

Autor Jelena Vidić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво