Читај ми!

Prenos rukometne utakmice Srbija-Mađarska

Iz Đera u Tokio

U okviru današnje emisije, od 17 časova i 30 minuta Radio Beograd 1 prenosi drugu utakmicu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, između reprezentacije Srbije i selekcije domaćina Mađarske. Naše dame juče nisu pružile lošu igru, u prvom susretu sa Rusijom, posebno ne u prvom delu igre, ali su na kraju aktuelne olimpijske šampionke bile bolje i pobedile rezultatom 29:24. Mađarska je lako s parketa `počistila` selekciju Kazahstana, bilo je 46:19. Dve prvolasirane selekcije sa ovog turnira obezbediće mesto za najznačajniji sportski događaj planete. Reporter iz Đera biće Dejan Nikolić.

Košarkašice ekipe Art Basket načinile su istinsko iznenađenje osvajanjem nacionalnog kupa, pošto su u finalnom susretu Kupa Milana Cige Vasojevića u Vršcu savladale novosadsku Vojvodinu i tako prigrlile prvi trofej u svojoj nedugoj istoriji, da zauzima počasno mesto u klupskim vitrinama. Vlasnica i direktorka kluba Ana Mrkić i trener Miloš Vidosavljević oduševljeni su učinkom devojčica u ružičastim dresovima, od kojih su samo njih tri rođene u prošlom veku, sve ostale su deca novog milenijuma. Funkcionisale su savršeno na završnom turniru, ne zna se ko je više doprineo ovom uspehu, sve su disale kao jedna i ostvarile deo svojih snova. Razgovaramo danas sa Višnjom Stefanović, koja je proglašena za najkorisniju igračicu turnira, mladom Kraljevčankom, koja je odmah posle osvajanja trofeja produžila ugovor sa `umetnicama`. Već danas u 17 časova očekuje ih prva utakmice polufinala plej-ofa, igraće opet sa Vojvodinom- danas u Novom Sadu, a u sredu na svom parketu. Drugi polufinalni par čine Crvena zvezda i Radivoj Korać. Bravo za Art Basket, osnovan 2009. godine u Beogradu kao ženski košarkaški klub sa ciljem promocije igre pod obručima, ali se ubrzo uključio u zvaniučnu ligu KS Beograda, potom ušao u Drugu ligu, pa u elitni rang takmičenja- ostalo znate...

Prolepšao nam se, bogami, i bokserski sport- dokaz za to je naša sagovornica Amela Melegi, arbitar plemenite veštine, ali i još nekoliko njenih koleginica koje je milina videti među konopcima- slično razmišljaju i publika, i bokseri, kao i njihove kolege sudije. Amela je rođena Zrenjaninka, boksom je počela da se bavi pre 11 godina, i to u klubovima iz svog grada- najpre u Petrogradu, potom u Banatu, u kome je i sada aktivna kao rekreativac. Deljenjem pravde bavi se šest godina. Sudila je na elitnim takmičenjima, poput Beogradskog pobednika, Omladinske zlatne rukavice, Vojvođanske zlatne rukavice, Kupa nacija...Aktivno sudi na mečevima Super lige Srbije, Regionalne lige Vojvodine, a u poslednje dve godine aktivna je i u svetu profesionalnog boksa, kako kod nas, tako i na inostranim ringovima.

Ženski odbojkaški klub Železničar još jednom je potvrdio da je Lajkovac jedan od epicentara srpske odbojke. Pre nekoliko dana članice popularne dizelke treći put su prigrlile dragoceni trofej, od ukupno četiri učešća u samoj završnici najmasovnijeg takmičenja. Vrlo ubedljivo, na parketu u Vrnjačkoj Banji, savladale su ekipu Uba, bez izgubljenog sete i tako vlasniku kluba Živoradu Lazareviću i svima u ovom lepom mestu ponovo omogućili ogromne količine radosti. I predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković bio je ponosan, o treneru Branku Kovačeviću i njegovim saradnicima i da ne govorimo. Ne treba zaboraviti važan podatak da je počasni predsednik kluba Radovan Beli Marković, jedan od najznačajnijih savremenih srpskih književnika. Jovanu Mirosavljević, sa kojom razgovaramo ovog popodneva, svojevremeno smo upoznali kao igračicu Jedinstva, sa timom Železničara takođe je ostvarila dosta uspeha, a ovaj pehar mnogo znači zbog toga što Želje neće biti u završnim bitkama šampionata Srbije. Lajkovac ima mnogo razloga da se diči svojim devojkama i, naravno, da uživa u mnogim `lajkovima` na društvenim mrežama, kao `glavni grad države Fejsbuk`, kako ga od milja zovu.

Muzički duo `Playade` zaista je poseban i specifičan, jedinstvena pojava u svetu nota kod nas, već i zbog toga što jedna članica, Željka Milošević, svira električni harfu, a naša sagovornica Julijana Vincan divnim vokalom doprinosi odličnom zvučnom efektu.Obe ove dame su svestrane, aktivne su na raznim umetničkim poljima, a kao `Playade` su se zaista pronašle, apsolutno se razumeju i stvaraju lepu audio i video sliku, za šta god se uhvate, šta god odaberu. Danas premijerno slušamo obradu pesme `Program tvog kompjutera`, kompozitora Davora Tolje, koju je svojevremeno izvodila grupa `Denis&Denis`, mlade Beograđanke napravile su i atraktivan spot s ovom temom. Razgovaraćemo sa Julijanom Vincan i o tome kako koriste vreme tokom kovid pandemije, očito da su one pronašle dobar način da mentalno budu jake, ispravno rezonujući da je u kreativnosti i poslu spas.

Zbog već pomenutog prenosa rukometne utakmice iz Đera, u kojoj se odlučuje hoće li naše devojke na Olimpijske igre u Tokio, manje je - razumljivo- priloga iz drugih oblasti, ali svakako da ćemo slušaoce informisati o lepim dešavanjima i iz drugih sportskih disciplina, kao i iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Gordana Knežević sa Novosadskog sajma najavljuje nam čak tri događaja- `Dane Laze Kostića`, virtuelnu izložbu slika Save Šumanovića, kao i Sajam obrazovanja. Udruženje `Tačka susretanja` iz Vršca sutra priređuje pesnički performans pod nazivom `Memento, Vršac`, povodom Svetskog dana poezije. Novak Ristanović, član planinarskog kluba `Starica` iz Majdanpeka, u nogama ima uspon na najlepše planinske vrhove Srbije, delić uspomena i atmosfera sačuvao je, sa kolegama, na fotografijama prikazanim na izložbi `Priroda i društvo očima planinara`, otvorenoj u Galeriji tamošnjeg centra za kulturu. U istom gradu vredno rade i ženska i muška košarkaška ekipa `Zlatara`, o kojima nam priča Borivoje Pasko. Danas je, inače, Međunarodni dan borbe protiv raka dojke, obeležićemo ga uz dragocenu priču prof dr Ane Cvetanović, specijaliste internističke onkologije na Klinici pri UKC Niš.

Mladen Milosavljević je etnolog, pisac, reditelj i urednik jedinog časopisa u Srbiji koji se bavi folklornom fantastikom. Kako se u ta njegova interesovanja uklapa Jezava, rečica koje se u Smederevu uliva u Dunav, kraj drevne tvrđave, saznaćemo upravo iz romana pod tim nazivom. Dodeljene su nagrade `Dimitrije Parlić`, iza kojih stoji Udruženje baletskih umetnika Srbije, a poznati su i laureati priznanja `Radoje Domanović- presrećni smo što nagradu za životno delo, pod ovim nazivom, dobija Bora Oljačić, legendarni urednik i novinar našeg programa, humorista koga i danas rado pominjemo po dobru i mi i slušaoci, pa ćemo ga danas,s neskrivenom radošću, pole mnogo godina, čuti u ovoj emisiji. U Muzeju Jugoslavije počelo je snimanje igrano-dokumentarne serije `Jovanka Broz i tajne službe`, iz pera scenariste, generala u penziji Svetka Kovača, koji nam ekskluzivno predstavlja šta ćemo gledati u ovoj zanimljivoj priči. Mladi pesnik Kosta Kosovac, koji je u našoj emisiji gostovao kao literata bez objavljene knjige i naprosto oduševio slušaoce Radio Beograda 1, postao je vlasnik književnog prvenca, zbirke pod nazivom `Džemperi za kamenje`. `Kosmički moljac`-naziv je izložbe postavljene u Maloj galeriji ULUPUDS-a, u Uzun Mirkovoj ulici, čućemo autorku postavke, umetnicu Sonju Iglič.

Slušaocima ćemo ovog popodneva podeliti pet brojeva časopisa Borba, koji od pre godinu dana izlazi jednom mesečno, nadamo se i da ćemo zajedno uživati uz fine priče i note za sve generacije. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić obradovaće nas novim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. I još mnogo toga vas očekuje u emisiji, čija je producentkinja Vesna Gemović, porodičnom magazinu koji se revnosno drži gesla `od svega po nešto, za svakoga po malo`.


Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво