Život sa tuđim srcem

Kako je živeti sa presađenim srcem već 15 godina? O srcu jednog Nemca koje kuca u grudima srpskog doktora, o životu pre i posle transplantacije, o donorskim karticama i budućnosti presađivanja organa u Srbiji govoriće prof. dr Dušan Šćepanović, koji je živ zahvaljujući tuđem srcu u grudima.

Prof. dr Dušan Šćepanović je predsednik Transplantacione mreže Srbije (TMS) i predsednik UO Dečje unuverzitetske kliike u Tiršovoj, u Beogradu. Ceo život je posvetio medicini, kao vrstan pedijatar - hirurg i urolog. A onda se našao na operacionom stolu kao pacijent u jednoj austrijskoj klinici u Gracu...

U rubrici radio-portret ćemo razgovarati sa Gordanom Krajačić, dobitnicom Vukove nagrade za dostignuća u muzičkoj kulturi. Život je posvetila klasičnoj muzici. Bila je redovni profesor u muzičkim školama "Stanković" i "Josip Slavenski" u Beogradu. Autor je više od trideset  knjiga iz oblasti muzičke publicistike. Kaže da muziku voli pasionirano, i kao profesiju, i kao hobi. Podjednako se divi Mokranjcu i Šopenu, a uz sebe uvek ima zanimljive predmete na kojima su naslikani violinski ključ, muzičke note ili klavijature. Ima sina matematičara, snahu lekara, unuka i unuku, koje obožava.

Minute za kulturu posvetićemo izložbi "Ćilim - put niti" umetničkog fotografa Stanka Kostića, koja je otvorena prošlog ponedeljka u Galeriji nauke i tehnike SANU. Reč je o  fotografijama na kojima  je predstavljena  izrada ćilima  od negovanja ovaca, obrade vune, do tkanja i proizvodnje. Tu su i eksponati poput alata za izradu ćilima, kao i sami ćilimi. Inače, pirotski ćilim  je kandidat za UNESKO-vu listu Svetske kulturne baštine.

Urednik i voditelj Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/RTS

Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво