Invazija na Mars

„Pozdrav, svete, ovo je prvi pogled na moj večni dom“ - ovako glasi objava na službenoj Twitter stranici rovera Istrajnost, uspešno spuštenog ovih dana u krater nazvan Jezero, na Marsu. Američka svemirska agencija (NASA) zainteresovanima je već omogućila da vide prve snimke i fotografije koje je, trenutno najsavremeniji uređaj, poslao na zemlju nakon sedmomesečnog putovanja. Robot je opremljen i mikrofonima, koji će čovečanstvu poslati prve zvuke vetra i oluja ikad zabeležene van naše planete. Kakva je naučna svrha ove misije, objasniće nam Branko Simonović iz Astronomskog društva Ruđer Bošković.

Koliko nam je poznat mehanizam delovanja pojedinih vakcina protiv Kovida 19, zašto se daju u dve doze, znamo li koliki je broj ljudi na kojima je ispitana? Kakva je njihova efikasnost u zaštiti od hospitalizacije ili od težeg oblika bolesti? Jesu li antitela jedini pokazatelj zaštite koju dobijamo vakcinom? Ovo su neka od pitanja koja postavljamo doktoru Radanu Stojanoviću, profesoru kliničke farmakologije Medicinskog fakulteta.

Uvoz polovnih automobila iz zapadne Evrope doprineo je tome da se na našim putevima pojavi i veliki broj zagađivača životne sredine. Njihovi vlasnici mogli bi da se nađu u problemu od 5. jula ove godine kada bi trebalo da počne primena novih propisa o ispitivanju izduvnih gasova. O pooštrenim pravilima i čija će vozila ubuduće moći da prođu registraciju, a čija ne, razgovaramo sa Damirom Okanovićem iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Kasete i vokmen, kombinezon i telefonska govornica, vikleri i pisaća mašina, dopisnica i cigaret-žvake, jambolija i milje, crveni kiosk i kredenac, samo su neki od predmeta koji su iščezli. Da li nam danas nedostaju zaboravljene stvari ili nekadašnji život u kojem smo ih koristili i ceo jedan svet našeg iskustva, pitamo  Anu Ristović, koja o tome govori u svojoj Knjizi nestajanja, tj Kratkoj šetnji kroz iščezlo.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво