Читај ми!

U Srbiji milion vakcinisanih građana

U Srbiji se nastavlja imunizacija protiv korona virusa. Do sada je vakcinisano 946 hiljada ljudi, a drugu dozu primilo je nešto više od 305 hiljada. Prema broju vakcinisanih na milion stanovnika, naša zemlja je druga u Evropi, posle Velike Britanije, a 7-ma u svetu. U toku dana u beogradskom Belekspo centru biće vakcinisano oko 2.200 građana, najavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. Naveo je kako će danas biti dostignuta brojka od milion vakcinisanih, ali upozorio da prva doza nije dovoljna, već da je potrebno pridržavati se mera i sačekati drugu dozu.

Imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković smatra da može biti neophodno uvođenje strožih mera, ali da je u ovom trenutku mnogo važnije da se postojeće mere rigorozno sprovode. On je za Er-Te-Es naveo da je za efekat vakcinacije na kolektivnom nivou još rano, i kako se nada da će biti vidljiv tokom ove godine.

U zdravstvenim ustanovama u Sremskoj Mitrovici, Loznici i Šapcu počela je vakcinacija zdravstvenih radnika iz Republike Srpske. Vlada Srbije obezbedila je za njih 5 hiljada doza.

U Severnoj Makedoniji je počela imunizacija Fajzerovim vakcinama protiv korona virusa koje je donirala Srbija. Prvu dozu vakcine primili su zaposleni u Infektivnoj klinici, a tokom dana biće vakcinisani i ostali zdravstveni radnici. Do sada se za vakcinaciju prijavilo oko 4 hiljade medicinara, od kojih je polovina iz Skoplja. Prvi kontingent od ukupno 8 hiljada Fajzerovih vakcina namenjen je vakcinaciji u Skoplju, dok će preostale 4 hiljade biti distribuirane drugim mestima u Severnoj Makedoniji.

Sjedinjene Američke Države ohrabriće novu kosovsku vladu da joj pregovori sa Srbijom budu prioritet, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs. Kada je reč o dijalogu sa Beogradom, Sjedinjene Države snažno podržavaju razgovore pod pokroviteljstvom Evropske unije, u cilju postizanja sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji, a čiji bi fokus trebalo da bude na, kako kažu, međusobnom priznanju, naglasio je Prajs na brifingu za medije u Vašingtonu.

Mandatar za sastav nove italijanske vlade Mario Dragi izložio je svoj ekspoze članovima parlameta od kojih očekuje podršku. Rekao je da je osnova programa njegove vlade pripadanje zoni evra, odnosno sve veća integracija u Evropsku uniju. Poručio je da će među prioritetima biti masovna vakcinacija i povratak učenika u škole. Nakon diskusije, poslanici će glasati o novoj vladi, a očekuje se da Dragi dobije podršku većine u parlamentu.

U osmini finala fudbalske Lige šampiona na programu su mečevi: Sevilja - Borusija Dortmund i Porto - Juventus. Duel iz Portugalije možete gledati u 21 čas na prvom programu naše televizije. U prvim utakmicama, Pari Sen Žermen je sinoć savladao Barselonu sa 4:1, dok je Liverpul bio bolji od Lajpciga 2:0.

Srpska teniserka Nina Stojanović i Hrvatica Darija Jurak poražene su u polufinalu dublova na Australijan openu od češkog tandema Barbora Krejčikova/Katerina Sinjakova sa 2:1 u setovima.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Marica Serdar i Relja Trajković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво