Kako do novih lekova za karcinom dojke?

Epidemija koronavirusa učinila je manje vidljivim mnoge druge teške bolesti. Jedna od takvih je metastatski karcinom dojke. Skoro 10 odsto dijagnoza je već u fazi metastaze i ima tretman neizlečivih. U svetu se uveliko koriste inovativne terapije koje znatno produžavaju životni vek. I u Srbiji je pokrenuta inicijativa za uvođenje inovativnih lekova i njihovo uključivanje na pozitivnu listu RFZO. O tome ćemo razgovarati sa dr Ivanom Božović Spasojević, medikalnim onkologom iz Instituta za onkologiju i radiologiju, a čućemo i iskustvo jedne od žena koja se suočila sa tom dijagnozom.

Ovih dana objavljeni su rezultati četvrte- poslednje - oblasti PISA  testiranja za 2018. godinu, u kojoj se procenjivao nivo finansijske pismenosti. Najbolji rezultat su pokazali učenici iz Estonije, a nadprosečna postignuća imaju i đaci iz Finske, kanadskih provincija, Poljske i Australije. Naši đaci zaostaju za čak 60 poena od međunarodnog proseka, što je ispod nivoa funkcionalne finansijske pismenosti. To je povod da nam sagovornik bude profesor matematike Srđan Ognjanović.

Međunarodni odnosi jedne zemlje svoj temelj imaju i u raznim oblicima kulturne saradnje. Brojni su primeri vešte upotrebe kulture u cilju promocije političkih ciljeva. Istovremeno kulturna diplomatija je i moćno sredsvo poboljšanja imidža zemlje. Da li Srbija na pravi način koristi ono sa čim raspolaže i kako to rade drugi? Odgovore tražimo od  Gordane Bekčic iz Kancelarije za kulturnu diplomatiju.  

Urednik i voditelj Olivera Stajić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво