Trodnevna žalost u Srbiji

Patrijarh srpski Irinej preminuo je u 91-oj godini, posle borbe sa koronavirusom. Patrijarh je umro jutros oko 7 časova u vojnoj kovid bolnici "Karaburma" u Beogradu. Kako je navedeno na sajtu Srpske Pravoslavne Crkve, o svim detaljima u vezi sa sahranom javnost će biti uskoro obaveštena. U Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u Beogradu služen je pomen patrijarhu Irineju. Zbog smrti patrijarha, Vlada Srbije proglasila je trodnevnu žalost u zemlji, od danas do nedelje 22-og novembra.

Predsednik Aleksandar Vučić uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske pravoslavne crkve telegram saučešća povodom smrti Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja. Vučić je u telegramu napisao da danas tuguje Srbija i celo srpstvo. Naveo je da je umro čovek kakvi bismo svi voleli da budemo i onakav kako nas naša vera uči da budemo. Predsednik je istakao da je srpski narod imao velike patrijarhe i ljude, a da je patrijarh Irinej bio jedan od njih.

Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je telegram saučešća srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću povodom smrti patrijarha srpskog Irineja. Putin je ocenio da je Irinej zaslužio autoritet koji ima u svojoj domovini, kao i u inostranstvu i to isključivo svojim delima.

Epidemijska situacija u zemlji je sve nepovoljnija. Sve je više obolelih i hospitalizovanih. Krizni štab je odlučivao o novim merama. Više detalja biće saopšteno na pres konferenciji, koja počinje u 15 časova.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da na današnjoj sednici Kriznog štaba nije bilo reči o uvođenju policijskog časa, ali da je preporuka da se prekinu kontakti građana jer je to jedina solucija. Lončar je rekao da je napravljen presek trenutnog stanja i predložene nove mere kako bi se sprečilo širenje virusa. Naglasio je da je veliki broj zaraženih u Srbiji posledica nepoštovanja postojećih mera. Zaključio je da je potrebno minimum sedam do deset dana kako bi se videli rezultati mera koje se donose.

Svi zdravstveni radnici, njih oko 130 hiljada, danas dobijaju jednokratnu novčanu pomoć od 10 hiljada dinara.  U tu svrhu izdvojeno je 1,55 milijardi dinara. Istu novčanu pomoć dobijaju i zaposleni u ustanovama socijalne zaštite, koji rade u kovid sistemu.

U meču poslednjeg kola grupne faze na Završnom Mastersu u Londonu, Novak Đoković igraće protiv Nemca Aleksandera Zvereva. Meč počinje u 15 časova. Pobednik će se plasirati u polufinale.

U 10-om kolu Evrolige, košarkaši Crvene Zvezde igraće u Španiji protiv Barselone. Meč počinje u 21 čas.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Nenad Selaković i Vladimir Mihajlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво