Читај ми!

Oprezno sa Ugovorom o doživotnom izdržavanju

Zašto su važni dobra priprema i oprez pri potpisivanju Ugovora o doživotnom izdržavanju i Ugovora o poklonu nekretnine? Da li su ovi dokumenti raskidivi i pod kojim uslovima? Koji penzioneri imaju pravo na besplatan banjski oporavak? O tome ćemo razgovarati sa prof. dr Snežanom Nenom Šantić, predsednicom Udruženja penzionera „Stari grad“ u Beogradu.

Udruženje  penzionera "Stari grad" najstarije je i najmasovnije udruženje penzionera u Beogradu, pa i u Srbiji, sa oko 20 hiljada članova. Mnogi starobeogradski  žitelji su se odlaskom u penziju u ovoj asocijaciji posvetili svom hobiju i postali veoma uspešni slikari, vajari, svirači, plesači, pisci... Putovanja i druženja su njihova strast, ali ih je epidemija korona virusa  prethodnih meseci omela u tome. Ipak, u Udruženju penzionera "Stari grad" svakodnevno se odvija niz aktivnosti u skladu sa preporukama epidemiologa.

U minutima za zdravlje ćemo govoriti  o vakcini protiv sezonskog gripa. Ovog oktobra počela je malo ranije i lekari savetuju da hronični bolesnici i starije osobe obavezno prime vakcinu, kako bi se bolje zaštitili od sezonskog gripa i od eventualnog preplitanja virusnih infekcija sa Kovidom 19. Imunizacija je već počela u domovima zdravlja širom Srbije.

A o dobrobiti sezonske vakcine i merama zaštite od korona virusa razgovaraćemo sa dr Irenom Dželetović Milošević, šefom Kancelarije za zdravlje starih u Gradskom zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

U rubrici  radio-portret predstavićemo jednog od laureata Šestog literarnog  konkursa „Draganova nagrada" Sredoja Topalovića iz Subotice. Za putopis „Put svetog Jakova" dobio je drugu nagradu u kategoriji  Najlepša muška putopisna priča. Njegova putovanja su poput hodočašća, jer na put ide pešice. I u španski Santijago, na grob svetog Jakova kojeg je opisivao u putopisu, stigao je hodajući stotinama kilometara.

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 10:05.

Naslovna stranica - Foto/Udruženje penzionera "Stari grad"



Доживети стоту

Autor:
Марина Стојадиновић

Емисија "Доживети стоту" Првог програма Радио Београда већ двадесет две године доноси интервјуе и репортаже посвећене старијој популацији. У разговорима с истакнутим стручњацима из области социјалне политике, економије, медицине, културног, јавног и спортског живота, емисија се бави свим аспектима живота трећег доба. Осврће се на проблеме о којима се мало говори, даје психолошку подршку, корисне информације о томе где и када се може добити помоћ, али и указује на прикривено и отворено занемаривање старијих људи. Садржи и редовну здравствену рубрику која има информативни, едукативни и саветодавни карактер у вези са неком болешћу, стањем, поремећајем или сезонском епидемијом. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво