Читај ми!

Potpisan ugovor za Fruškogorski koridor

Vlada Srbije i kineska kompanija Si-Ar-Bi-Si potpisali su Ugovor o izgradnji  Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, čija je ukupna vrednost 606 miliona evra. Ugovor su potpisali ministarka Zorana Mihajlović i direktor kompanije Džan Sjao Jen, a svečanosti u Predsedništvu Srbije prisustvovali su predsednik Aleksandar Vučić i ambasadorka Kine Čen Bo. Fruškogorski koridor biće brza saobraćajnica od Rume do Novog Sada, dužine 47,7 kilometara, koja će spojiti autoputeve ka Šidu i Subotici.

Srbija je ograničenim napretkom u oblasti pravosuđa i osnovnih prava, određenim napretkom u oblasti pravde, slobode i bezbednosti, ali i pozitivnim korakom nastavka dijaloga sa Prištinom, postigla "ukupni balans" kada je reč o pristupnim pregovorima sa Evropskom Unijom, zaključuje Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije, u koji je Tanjug imao uvid. Evropska komisija konstatuje da je Vlada Srbije održala evropske integracije kao svoj strateški cilj, a pozitivne ocene dala je po svim ekonomskim kriterijumima. 

Centralna izborna komisija u Kirgistanu poništila je rezultate parlamentarnih izbora nakon sukoba policije i demonstranata na ulicama prestonice Biškeka, prenosi TAS. Nezadovoljne izbornim rezultatima, pristalice partija koje nisu osvojile nijedno skupštinsko mesto, upale su u zgrade parlamenta i vlade i zauzele kancelarije predsednika Ženbekova. U delu službenih prostorija izbio je požar. Policija je protiv demonstranata koristila suzavac, vodene topove i šok bombe. Mediji javljaju da je povređeno oko 600 ljudi. Ženbekov je demantovao takve izveštaje i naložio Centralnoj izbornoj komisiji da istraži kršenja izbornog procesa i, u slučaju nužde, poništi rezultate izbora, što se na kraju i dogodilo.

Naučnici Rodžer Penrouz, Rajnhard Gencel i Andrea Gez dobitnici su Nobelovu nagradu za fiziku za 2020-tu godinu za otkriće jedne od najegzotičnijih pojava u univerzumu - crne rupe. Ta otkrića su nova osnova u proučavanju kompaktnih i supermasivnih objekata, izjavio je Dejvid Haviland, predsedavajući Nobelovog komiteta za fiziku, prilikom dodele nagrade u iznosu 1,1 milion dolara, preneo je Rojters. Otkrića ovogodišnjih laureata su nova osnova u proučavanju kompaktnih i supermasivnih objekata, saopštio je Nobelov komitet za fiziku.

Urednik emisije Nataša Raketić

Urednici vesti Relja Trajković i Irena Jelovac.

Producent Đorđe Radosavljević.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво