Radost Evrope

Uprkos svemu i za inat svemu, Crvena zvezda će i četvrtu sezonu provesti na evropskoj sceni. Poznati su i rivali srpskog šampiona u grupnoj fazi Lige Evrope- Gent, Hofenhajm i Liberec. Ukoliko crveno-beli nadmaše sebe u svakom smislu na terenu, ekipe sa kojima bi mogla ravnopravno da se nosi i nadmeće, kako bi obezbedila i proleće u Evropi. Razumljivo je da je deo sadržaja porodičnog magazina Radio Beograda 1 posvećen ovom događaju, pobedi u Nikoziji, razmišljanjima kako biti pravi sa ekipama čija imena nisu previše atraktivna, ali je reč o rivalima koji umeju da igraju fudbal i poseduju dosta iskustva u ovakvim utakmicama. Čućemo izjave aktera meča sa Araratom, ali i razgovarati sa fudbalskim stručnjacima o onome što Zvezdu očekuje tokom jeseni.

Da ne ureknemo, ali čini se da nam se boks vraća na veliku scenu. Još uvek stidljivo, ali završeno ligaško takmičenje i večerašnji spektakl na Trgu Republike u Beogradu potvrđuju sve veće interesovanje prijatelja sporta za renesansu plemenite veštine na ovim prostorima. Posle tačno 26 godina, pesnice će ukrstiti bokseri Partizana i Crvene zvezde, kao u ona zlatna vremena na Tašmajdanu, koji je tada bio mali da primi na tribine sve koji su želeli da gledaju duele večitih rivala. Bokserskom savezu Srbije svi komplimenti za organizaciju meča koji počinje večeras u 19 časova, pod vedrim nebom, na centralnom gradskom trgu. Veliki, zaista izuzetan događaj za srpski boks, u nesvakidašnjem ambijentu, jedva čekamo da čujemo prvo sudijsko zvono za početak susreta. 

U okviru obeležavanja Svetskog dana pešačenja, asocijacija `Sport za sve` danas i sutra organizuje akciju `Pešačenje do zdravlja`, pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda. Obeležićemo izdavanje knjige o rukometu Dragana Đukića `3-2-1-kreni`, čija je promocija okupila istinske velikane srpskog sporta. Milorad Šolević, direktor rukometne Arkus lige, priča nam o današnjem startu državnog šampionata. Najbolji teniser sveta Novak Đoković stigao je do trećeg kola Rolan Garosa, nakon što je bez muke savladao Imera i Berankisa. Naredna prepreka srpskom teniseru biće Daniel Elahi Galan Riveros, ovaj meč igra se danas na "Filip Šatrijeu", ne pre 16 časova. Iz Prokuplja stiže divna sportska priča, o četiri rođene sestre koje zajedno igraju za OK Topličanin- lepo da lepše ne može biti.

Među ljubiteljima kvizova senzacija je 18- godišnji Stefan Kukolj, koji je -sa drugarima iz svog tima- oborio rekord popularnog kviza Potera. Ovaj divni, vaspitani i načitani mladić, kao i Slobodan Obućina najzaslužniji su za to, jer su bili hrabri da idu na više sume i tako rizikuju da ih Tragač „ulovi", budući da su mu bili na samo korak prednosti. U timu su još bili Mira Malić i Ivan Manić,a mi ćemo danas ugostiti Stefana, brucoša Matematičkog fakulteta, kako bismo ga bolje upoznali, i mi i slušaoci naše porodične emisije.

Deo subotnjeg popodneva provešće s nama i Sana Garić, koja je vrlo interesantna pojava na našoj muzičkoj sceni. Posle rada s bendovima `Xanax` i `Svemirci`. nadarena autorka i muzičarka ostvarila se i samostalno, doduše njeni karakteristični vokali i kompozicije obojeni su svežim sint-elektro zvukom, predstavljeni u novom svetlu zahvaljujući doprinosu članova njenog benda, sa kojima je vredno stvarala i tokom pandemije. I kod nas, u ovoj emisiji, dosta se slušao prethodni singl `Deo sebe` , nema razloga da tako ne bude i sa novim, pod nazivom `Prirodno`, koga danas predstavaljamo.

Beležimo i brojna druga dešavanja iz kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Izdavačka kuća `Pčelica` iz Čačka obradovala je ljubitelje stripa objavljivanjem ilustrovanog izdanja `Dnevnika Ane Frank`, kao i stripom čiji je glavni junak Marko Kraljević. Direktor `Nišvila` Ivan Blagojević dobitnik je nagrade grada Tirane za podršku džez muzici, intelektualizmu i kulturnom dijalogu među mladim umetnicima. Izložba `Smrt fašizmu` postavljena je sinoć u Narodnom muzeju Zrenjanina. Održane su premijerno dve plesne jednočinke, u koreografijama Ognjena Vučinića i Luke Stojkovića, na sceni `Raša Plaović` Narodnog pozorišta. Jedan od naših najpoznatijih fotografa, Rajko R. Karišić. predstavlja retrospektivu svojih radova u `Galeriji 73` na Banovom brdu.

U toku je tradicionalna izložba meda na beogradskom Tašmajdanu. Pažnju prolaznika i poklonika zdravog života posebno privlači štand na kome se dve atraktivne devojke- naša sagovornica Aleksandra Bokić i njena sestra Jelena, inače doktorka. Mlade, lepe, pametne, obrazovane- nismo ih očekivali u ovoj ulozi, kako i zašto? I tu postoji lepa priča, Aleksandri je trideseta godina, završila je Ekonomski fakultet u Novom Sadu, posle čega se preselila u Beograd. Zaposlila se u sektoru prodaje, da bi poslednjih pet godina provela na rukovodećim pozicijama u sektoru prodaje u jednoj našoj velikoj kompaniji. Uvidevši sve prednosti i mane korporativnog posla. koji- iako izazovan- na kraju dana , svaki put pomalo, čoveka ostavlja praznim, pa se Bokićeva sve više angažuje u radu na porodičnom poljoprivrednom pcelarskom gazdinstvu. Dve sestre načinile su i svoj brend, koji se bavi proizvodnjom premijum preparata od meda i prirodne kozmetike. Uz sve, Aleksandra voli da bude i na `terenu`, obožava pčele, ume sa njima, čini se da i one donose više meda kada ih gazdarica lično čuva, pazi, bodri, rukuje njihovim `žutim zlatom`. 

U Kraljevu i dan-danas čuvaju uspomenu na junaka i učesnika epskih kvalifikacija za ulazak u elitnu ligu Jugoslavije 1970.godine- Boška Kajganića. Na terenu, ali i u spomen šetnji kroz centar grada na Ibru, okupilo se dosta članova te generacije, kao i dve najdraže Boškove dame- kćerka Ivana i supruga Biljana. Zvezdane dane je imao golman Kajganić u Crvenoj zvezdi, u nezapamćenoj konkurenciji Dujkovića, Olje Petrovića i Racića. Voleli su ga navijači, on je njih poštovao, nažalost ta lepa sportska priča imala je tužan kraj.U novembru će biti 43 godine kako je popularni Kajgana tragično završio život, u teškoj saobraćajnoj nesreći, nadomak Istanbula, gde je prethodnih nekoliko meseci branio za Galatasaraj.

Na dan svoje slave, Svetog arhangela Mihaila. I opet će se, još jedne jeseni, okupiti najbliži i svi koji su ga voleli i pamte, jer Boško je bio zaista sportista i čovek za primer. Obnovićemo sećanja i danas, zahvaljujući njegovoj kćerki Ivani, koja je bila malena kada se tata preselio na nebo, da je odande čuva.

Pod sloganom `Vreme, otisak, sećanje`, u Šapcu 7. oktobra počinje peti po redu festival `Pozorišno proleće`. Petnaesti međunarodni pozorišni festival `Joakim fest` biće održan od 8. do 13. oktobra u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu. `Dani mađarske kuhinje` dešavaju se u Skorenovcu, narednog vikenda. Festival vekovne muzike `Medimus` danas i sutra odvija se nadomak Prizrena, u porti manastira Svetog Arhangela. Izdvajamo i izložbe magistra grafike Ljiljane Stojanović u novom prostoru Grafičkog kolektiva, zatim izložbu slika i kolaža Milice Lilić u galeriji Narodnog muzeja u Vranju, postavku `U potrazi za vertikalom` u maloj galeriji ULUPUDS-a, autor je Nenad Stanković. Desetog oktobra biblioteka Centra za kulturu Kladovo organizuje tradicionalni dečji maskenbal, ovoga puta mališani za temu imaju lik Pinokija. Novi singl nam predstavlja Aleksandar Mitrovič Akart, zove se `Nuklearni detlić`. `Glava deteta u ružičastom mermeru`, remek delo Tome Rosandiča, poklonjeno je Udruženju za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju `Adligat`. Tu je i najava za večerašnji koncert klasičnih gitara u Zrenjaninu, kao i priča iz Narodne biblioteke Srbije, gde je potpisan ugovor o poklonu sa članovima porodice Gatalović, u pitanju je divan, vredan dar u vidu preko 1400 originalnih crteža i ilustracija Ljubice Cuce Sokić. Čućemo i Anu Duduković, šampionku u dragon takmičenjima, koja će nam izneti utiske sa revije održane danas na Adi Ciganliji. Uz ostale sadržaje, u okviru šestog Dragon festivala, održana je i revijalna trka "Roze dama", u kojoj su veslale žene koje su pobedile rak dojke, promovišući na taj način prevenciju, rano otkrivanje i borbu protiv opake bolesti.

I mnogo toga još biće `na tapetu` u emisiji namenjenoj svim generacijama. Baš takva je i muzička ponuda, a i vitez kulinarstva Milijan Stojanić uvek se potrudi da `pogodi u metu` ljubitelje dobrog, kvalitetnog zalogaja, u svom predlogu jelovnika za nedeljni ručak.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво