Deset hiljada građana prijavilo se za zdravstveni nadzor

Od petka do jutros, za zdravstveni nadzor prijavilo se oko 10 hiljada naših građana koji su se vratili iz inostranstva, izjavila je direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović. Ona je za RTS rekla da je među prijavljenima bilo sumnji na korona virus i da je u tom slučaju potrebno otići u kovid ambulantu. Direktorka Batuta dodaje da, u suprotnom, stanje treba pratiti narednih deset dana i odjaviti se sa nadzora ako sve bude u redu. Naglasila je da je prijava bitna, jer se ljudi uglavnom vraćaju iz epidemiloški rizičnih područja.

Imunog Srđa Janković rekao je da osobe koje su preležale korona virus i dalje nisu potpuno bezbedne, ali da je ipak reč o izuzecima, a ne pravilu. On je za Televiziju Pink potvrdio da se virus može detektovati kod nekih osoba i nekoliko nedelja posle ozdravljenja, a to, kaže, zavisi od jačine imuniteta i drugih brojnih faktora. Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili mogu širiti virus još mesec ili mesec i po dana od ozdravljenja, podsetio je Janković.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je novi ekonomski investicioni plan Evropske unije za Zapadni Balkan u završnoj fazi i očekuje se da će biti predstavljen početkom oktobra, a njegov cilj je bolja povezanost regiona u saobraćajnom, energetskom, digitalnom smislu, zaštita životne sredine i poboljšavanje konkurentnosti regiona. Joksimovićeva je za našu televiziju rekla da Srbija ima pet spremnih poglavlja za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, ali da se ona ne otvaraju zbog problema u samoj Uniji. Podsetila je da je naša zemlja otvorila 18 od 35 poglavlja, dok je dva privremeno zatvorila.

Mađarska policija otkrila je novi tunel za krijumčarenje migranata ispod ograde na mađarsko-srpskoj granici, peti u proteklih godinu dana. U saopštenju se navodi da je tunel obezbeđen i da će ubrzo biti zatvoren. Tokom jučerašnjeg dana u Mađarskoj je privedeno i deportovano više od 100 migranata koji nisu imali dokumenta ili su pokušavali da ilegalno pređu granicu.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Relja Trajković i Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво