Kako zaštititi potrošače?

Komisija za zaštitu konkurencije je na osnovu podataka Eurostat za 2019. godinu, konstatovala da su cene potrošačke elektronike u Republici Srbiji bile za 13% više u odnosu na prosečne cene u EU. Zbog navedenog, kao i značaja ovog tržišta za potrošače, Komisija je analizirala uslove konkurencije na tržištu trgovine na veliko i malo potrošačkom elektronikom u Republici Srbiji. Tom prilikom je, uvidom u javne podatke o cenama, utvrđeno da se u maloprodajnim objektima, kao i na internet stranama maloprodavaca nudi potrošačka elektronika pod identičnim, ili gotovo identičnim cenama.

Osnovano se pretpostavlja da postoje usaglašene obaveze (dogovor) kojima se određuju cene i uslovi trgovine u daljoj prodaji, što je restriktivni sporazum koji predstavlja povredu konkurencije. Naši sagovornici o ovoj temi, kao i drugim problemima iz oblasti zaštite potrošača biće Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača NOPS, član Nacionalnog Saveta za zaštitu potrošača i menadžer u Organizaciji potrošača Kragujevac i Radomir Ćirilović, predsednik Udruženja potrošača Prosperitet iz Novog Sada.

Gosti u studiju biće poznati srpski dirigent i čembalista Predrag Gosta, osnivač  i umetnički direktor Festivala rane muzike, koji se ove godine održava od 17. do 29. septembra uz učešće brojnih umetnika iz celog sveta  i Ana Torbica, mlada i nagrađivana barokna violistkinja i sopranistkinja, koja je pre nekoliko dana odbranila master rad na Kraljevskoj Akademiji za muziku u Londonu.

Nebojša Mladenović, glavni koordinator za turizam i ugostiteljstvo u preduzeću Infrastrukture Železnice, govoriće nam o ulaganjima u turizam i Šarganskoj osmici, a čućete i deo razgovora sa Miloradom Samardžijom, osnivačem A kulture iz Beča.

Azil za konje „Staro brdo"  u Lapovu, o kome će nam danas govoriti Violeta Jović, otvoren je kao prvi i jedini u Srbiji i na Balkanu , uz pomoć organizacije iz Engleske Serbia's Forgotten Paws. Azil za sada opstaje isključivo zahvaljujući donacijama ljubitelja konja, a ipak je uspeo da dočeka svoj peti rođendan. Bez slavlja je protekao ovoga puta, stanari su se samo zasladili šargarepama i jabukama.

Urednik i voditelj: Dragana Živojnović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво