Šampionska zvona iz Liona

Fudbalerke Liona dominiraju ženskim fudbalom. U finalu Lige šampiona u španskom San Sebastijanu slavile su protiv Volfsburga 3:1. Upravo u duelu četvrtfinala elitnog takmičenja naša reprezentativka Jovana Damnjanović, noseći dres minhenskog Bajerna, doživela je težu povredu, od koje se još oporavlja. Pronašli smo je u najvećem gradu Bavarske, kako bismo prokomentarisali minulu sezonu u evropskom fudbalu, ali i popričali o aktuelnom trenutku ženskog fudbala kod nas i u svetu.

Ženska odbojkaška selekcija Srbije postigla je veliki uspeh osvajanjem titule vicešampiona na Evropskom šampionatu za juniorke. U finalnom susretu sa jakom selekcijom Turske, poražene su tek u tajbrejku, posle velike borbe i drame u pet setove. Predvođene selektorom Milanom Gršićem, devojke su dale sve od sebe i nagovestile više nego svetlu budućnost naše odbojke. Razgovaramo sa Vanjom Savić, korektorom i kapitenom naše reprezentacije, inače članicom idealnog time prvenstva održanog u BiH i Hrvatskoj.

U organizaciji Bokserskog saveza Srbije, kao i BS Šumadije i Pomoravlja, na Zlatiboru je održan mini kamp, na kome je učestvovalo šezdeset takmičara i takmičarki iz 15 klubova sa pomenutog područja. Sa mališanima je radilo dvanaest trenera, predstavnik našeg saveza bio je Miodrag Milić, svojevremeno više od dve i po decenije savezni trener. Ovu akciju Milić ocenjuje kao pun pogodak i jedan od načina da se konačno dođe do toliko željenog preporoda srpskog boksa i povratka na veliku evropsku scenu. U razgovoru sa Milićem, najavićemo i predstojeće finalne susrete plej-ofa za prvaka države, između Loznice i beogradskog Radničkog, uz izjave predstavnika tih klubova- predsednika ekipe s Lagatora Aleksandra Risimića, odnosno trenera družine s Crvenog krsta Milivoja Bašića.

Mnogo je naših ljubitelja košarke koji noćima ne spavaju zbog plej ofa NBA lige, malo zbog Nikole Jokića, malo zbog ostalih asova američkih profesionalaca. Imamo retku priliku da razgovaramo s još jednim srpskim predstavnikom u atraktinom takmičenju, naš sagovornik ovog popodneva je Darko Rajaković, član stručnog štaba Finiks Sansa. Stiže, naravno, komentar aktuelnih utakmica iz ugla mladog čačanskog trenera, ali i priča o srpskim igračima u NBA ligi i njihovom učinku. Inače, Rajaković je trenersku karijeru počeo u matičnom Borcu, potom vodio nekoliko mlađih kategorija Crvene zvezde, zatim i španski Torelodones, Tulsu 66- u kojoj je bio prvi neamerikanac koji se nalzio na kormilu jednog tima Razvojne lige. Usledila je Oklahoma i konačno Finiks Sans, gde doživljava lepe i svetle momente svoje karijere.

Tokom popodneva čućemo i jednu nostalgičnu priču o romantici na fudbalskim terenima. Jasno je kao dan, pričamo o OFK Beogradu i turbulentnim dešavanjima oko kluba sa Karaburme, koga na srcu nose svi rođeni Beograđani i zajedno s njegovim čelnim ljudima tutguje zbog situacije u kojoj se nalazi. Od Skoblara, Samardžića, Petkovića, Santrača do borbe u Srpskoj ligi Beograd, trećem rangu takmičenja, uz evociranje uspomena, žal što su nas prerano napustili popularni Petko i Boža Milenković, o tome pričamo u rubrici Slobodana Igrutinovića, uz zajedničku, neskrivenu želju da se `romantičari` u što skorije vreme vrate na puteve stare slave. 

Kao i uvek, pored sporta, registrujemo i brojne događaje iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Zrenjaninci će od ponedeljka moći da pogledaju novu izložbu u Savremenoj galeriji, vezanu za umetničku koloniju Ečka, dok ih u Gradskoj bašti očekuje deo manifestacije `Banatska bajka`. Septembarska serija izložbi otvorena je u Kulturnom centru Beograda, u Narodnom muzeju u Vranju otvorena je izložba slika i crteža Teodore Stojanović, u galeriji `Arte` postavljeni su radovi velikog umetnika Vlade Veličkovića, u povodu godišnjice njegove smrti. Milica Matović izlaže u galeriji `Singidunum`, Jovana Tucović u galeriji na `Kolarcu`, dok su u `Galeriji 73`, na Banovom brdu, predstavljeni izuzetno interesantni radovi ruskog umetnika Anatolija Ivakina, koji na svojim slikama predstavlja Beograd, odnosno svoje viđenje našeg glavnog grada, koji mu je očito pri srcu, oseća se to iz cele postavke. 

Dosta manifestacija je pred nama- danas počinju `Ljubičevske konjičke igre` u Požarevcu. sedmi `Bašta Fest` biće održan od 10. do 13. septemebra u Bajinoj Bašti. U Zaječarskom pozorištu `Zoran Radmilović` izvedena je premijera predstave `Bliži nebu`, Željka Hubača. U BITEF teatru od 12.do 14. ovog meseca dešavaće se `BITEF Prolog`, dok je Internacionalni `Džez Fest` danas i sutra u Kragujevcu. Sedmi festival `Duodrama` od danas do 10.septembra odvija se u Topoli. I u Omladinskom pozorištu DADOV premijera- predstava `Greta iz Fausta`, u režiji Srđana J. Karanovića. U porti Svetog Nikole u Kuršumliji danas i sutra održava se srednjovekovni festival `Nemanjini dani`. U Šapcu- tradicionalna `Čivijada`, a dvadeset sedmi festival evropskog filma na Paliću od 12. do 18.septembra. Govorimo i o `Brankovom kolu`, još jednoj tradicionalnoj manifestaciji, kao i o prvoj samostalnoj izložbi u karijeri mlade umetnice Sare Ive Vujin, u Kući kralja Petra Prvog, na Senjaku. 

Čućemo i novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, komentare na aktuelne sportske teme, vesti iz svih krajeva sveta, pratićemo rezultate Prve lige Srbije u fudbalu, kao i druge aktuelnosti iz svih oblasti života. Neće izostati nu muzika puna nostalgije, za one čija srca kucaju uz ovu emisiju više od šest decenija.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво