Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: do 13 časova izlaznost preko 50 odsto 

Iako se broj novozaraženih smanjuje, broj onih koji se testiraju u kovid ambulantama u Beogradu na dnevnom nivou ne opada poslednje dve nedelje. Zbog toga je epidemiolog Predrag Kon upozorio građane da je epidemiološka situacija u Srbiji daleko od povoljne. On se oglasio putem svog fejsbuk profila i naveo da nema povoljnijeg trenutka za polazak u škole, jer će se za svega nekoliko nedelja situacija verovatno delimično pogoršati. Kon je ponovio da postoje pokazateljii da mlađa deca nisu dobri prenosioci virusa, a iskustvo iz vrtića je da deca veoma retko obolevaju od kovida. Pokrajinski sekretar Zoran Gojković apeluje na građane da nastave da poštuju mere prevencije, jer je to, kako kaže, do sada dalo najbolje rezultate.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Sloveniji, gde će se, uoči sutrašnjeg Bledskog strateškog foruma "Evropa posle Bregzita i Kovida 19", sastati sa premijerom te zemlje Janezom Janšom. Sutra, posle izlaganja na liderskom panelu foruma, sastaće se sa evropskim izaslanikom za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, što je posebno važno zbog razgovora dve strane u Vašingtonu 4-tog septembra i tri dana kasnije u Briselu. Na kraju posete predsednik Slovenije Borut Pahor prirediche svečani ručak u čast predsednika Srbije u vili Zlatorog na Bledu.

Grupa srpskih momaka povređena je kada ih je napala grupa Albanaca u Babinom Mostu kod Obilića.  Do napada je došlo sinoć oko 22 časa, kada su se četiri srpska srednjoškolca kretala selom i naišli na šestoricu Albanaca iz istog sela. Hirurg u kosovskomitrovačkoj bolnici Ljubiša Milošević kaže da su mladići ambulantno zbrinuti i pušteni na kućno lečenje. Porodice povređenih momaka su napad prijavile policiji koja je otvorila istragu. Direktor Kancelarije za KiM, Marko Djurić je osudio napad na grupu srpskih momaka koji su povređeni sinoć kada ih je napala grupa Albanaca u Babinom Mostu kod Obilića. Djurić ocenjue da je napad izraz politike mržnje koju vode pojedini albanski politički lideri. Očekuje da reaguje međunarodna zajednica, i da se kazne odgovorni za napade.

Crna Gora glasa za novi saziv parlamenta birajući između 11 lista.  Pravo glasa ima 540.000 birača. Današnji izbori smatraju se najneizvesnijim do sada.  Obeležila ih je pandemija koronavirusa, pa nije ni bilo velikih predizbornih skupova, ali i činjenica, da su, prvi put, crkveni velikodostojnici Srpske pravoslavne crkve pozvali građane da glasaju protiv politike koja je donela sporni Zakon o slobodi veroispovesti. Do 13 sati na biračkim mestima glasalo je 54,1 odsto birača saopštio je CEMI.

Najbolji teniser sveta Novak Đoković nastavio je pobedničku seriju i osvojio Sinsinati masters. Đoković je u finalu Sinsinatija, koji je ove sezone igran na terenima u Njujorku, savladao Miloša Raonića posle preokreta, rezultatom 1:6, 6:3, 6:4.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Marica Serdar.

Producent Bojana Tufegdžić.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво