Saradnja Srbije i Republike Srpske

Prioritet Srbije je očuvanje Republike Srpske uz apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić posle sastanka sa delegacijom Srpske. Naveo je da je od suštinskog značaja i za Srbiju i Srpsku očuvanje mira i stabilnosti, kao i da naša zemlja ne sme da odgovara na pretnje ratom i mora da poštuje sporazume koje je potpisala. Najavljen je i nastavak ekonomske saradnje, kao i zajednički praznik Srbije i Srpske, 15-tog septembra, na dan probijanja Solunskog fronta.

Predsednik Aleksandar Vučić dogovorio je sa delegacijom iz Republike Srpske ujednačavanje školskog programa, nastavnih priručnika Srbije i Srpske, kao i podsticanje bratimljenja škola i upoznavanja istorije i kulture Srbije i Srpske putem ekskurzija. Vučić je najavio i donošenje zajedničkog Zakona Srbije i Srpske o zaštiti srpskog jezika i ćiriličkog pisma.

Poslednjih dana prosečan broj zaraženih u Srbiji je ustaljen. Ipak, rizik od zaraze virusom korona je i dalje tu - situacija je nešto bolja ali opuštanje može skupo da košta, upozoravaju epidemiolozi.

Zbog poboljšanja epidemiološke situacije, iz kovid sistema izašao je Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica". Prve pacijente prima danas, izjavio je direktor te ustanove Zoran Baščarević. Nastavlja se lečenje pre svega pacijenata sa malignitetom, infekcijama i traumama, a prve operacije zakazane su za ponedeljak.

U svetu je koronavirusom zaraženo više od 24 miliona ljudi, a 824 hiljade su izgubile borbu sa Kovidom-19. Najteže je i dalje u SAD-u, Brazilu, Indiji i Meksiku, a raste i broj novozaraženih u Evropi. U Turskoj je zabeležen najviši rast od sredine juna. Više od hiljadu i po ljudi.

Zbog porasta broja zaraženih indonežansko ostrvo Bali, popularna turistička destinacija, ostaće zatvoreno za strane posetioce do kraja godine.

Sinoć nešto pre ponoći, u Novom Sadu u autobusu javnog prevoza izbila je masovna tuča u kojoj su povređena dva maloletna lica, saznaje RTS. Tuča se dogodila na Futoškom putu, gde je zbog uviđaja bio obustavljen saobraćaj. Kako su za našu kuću rekli iz Hitne pomoći, mladić 2005-to godište izboden je oštrim predmetom, a posle tuče pronađen je nedaleko od mesta događaja. Drugi povređeni mladić je 2006-to godište. Policija je obavila uviđaj, a na mesto događaja došli su i vatrogasci, jer je navodno neko od učesnika tuče pokušao bakljom da zapali autobus.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво