Aznavur među stativama

Jedan od simbola Jermenije svakako je Šarl Aznavur, dok je sveta i veka pamtiće se njegove bravure pred mikrofonom. U novije vreme, evo već drugu sezonu, u ovoj zemlji maltene svi su oduševljeni odbranama srpskog golmana Stefana Čupića i gotovo da su ga `prisvojili`, toliko ih je `kupio` dostojanstvenim držanjem, uloženim trudom i srcem utkanim u borbama za boje svog kluba. Sa ekipom Ararata, nažalost, ispao je već na startu iz evropskih kupova ove godine, posle duela sa Omonijom, ali je i nama skrenuo pažnju da se podsetimo ovog mladića, jednog od onih koji su slavu Srbije proneli širom planete, osvajanjem zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u Litvaniji, kao i plasmanom, sa mladom selekcijom, na Evropsko prvenstvo u Češkoj. Čupić je rođeni Nišlija, tokom karijere stajao je na golu Radničkog, OFK Beograda, Dorćola, OFK Bačke, norveškog Sarpsborga 08, Voždovca i, sada, jermenskog Ararata. Srbija nikada nije oskudevala u dobrim golmanima, evo još jednog dokaza za to, popričaćemo malo sa Čupićem, da vidimo kako je, šta radi, kakvi su mu planovi, kako iz Jermenije vidi i doživljava srpski fudbal.

Ubedljivo najnepopularnije ime na svetu u ovom trenutku- Korona- moglo bi doneti sreću našoj rukometašici Jeleni Terzić. Postala je članica istoimenog kluba iz rumunskog grada Brašova, sa kojim ima najozbiljnije ambicije. Jelena ima 25 godina, državna je prvakinja Srbije sa Jagodinom 2018. godine, najbolji stelac godinu dana kasnije, igra po desnoj strani, ima retko snažnu ruku i snažan šut izvan linije 9 metara. Njen napredak video se i prošle godine, kada je- kao članica Naise- uspela da se plasira u polufinale Čelendž kupa,a takmičenje je tada prekinuto. Terzićeva ima bronzanu mediteransku medalju sa Svetskog univerzitetskog prvenstva, iste godine branila je boje Srbije i na Mediteranskim igrama.

Dosta godina je prošlo od kada smo prvi put u ovoj emisiji razgovarali sa Svetlanom Bilić- to ne znači da je naš najuspešniji ženski arbitar od tada ostario, već da smo mi išli korak ispred vremena i osetili da će od atraktivne devojke iz Rume nešto lepo da bude. I jeste, uz ostalo Svetlana je pomoćni sudija i redovno "maše" u Superligi za muškarce i dame, bila je akter finala Univerzijade u Beogradu 2009, finala na Evropskom kadetskom i omladinskom prvenstvu i polufinala Svetskog prvenstva za devojke do 20 godina u Papua Novoj Gvineji, delila je pravdu na Evropskom prvenstvu u Holandiji za seniorke i još mnogo toga obavila. Kuriozitet- pored suđenja , razvija i spostvenu liniju sportske opreme i želi na taj način da izbori mesto na Starom kontinentu, možda i šire. Čućemo kako je doživela suđenje u završnici dva najvažnija evropska kupa.

Futsal je globano u ekspanziji. Fudbalske federacije su sve više okrenute razvoju sporta, uz učešće ženske populacije. Srbija je odigrala kvalifikacije za Evropsko provenstvo za žene, iako nije imala svoju ligu. Izgleda da je došao trenutak i za to, da ove devojčice, koje su pokazivale zavidnu veštinu u univerzitetskim i drugim selekcijama, imaju i svoje klubove, za koje će igrati, paralelno sa reprezentacijom Srbije. Marija Armuš jedan je od rodonačelnika ženskog loptanja na parketu, ima dosta trofeja i medalja, predvodi futsal reprezentaciju Srbije, u prvoj prvenstvenoj sezoni trebalo bi da igra za ŽFK Zemun, proverićemo, naravno. Inače, iz regiona- Hrvatska ima ligu, ali je to sve još u povoju. Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija -nemaju ženski futsal ni u najavi. Selektor futsal selekcije Srbije Dejan Majes navija iz sve snage za ligaško takmičenje, kako bi redovno mogao da prati formu svojih izabranica i, eventualno, uoči neke nove vedete.

Istaknuti fudbalski trener Ljupko Petrović, koji je sa Crvenom zvezdom zabeležio najveći i teško ponovljivi uspeh ovdašnjeg fudbala, osvajanjem Kupa šampiona 1991.godine, doživeo je lepo priznanje u Brodu, u Bosni i Hercegovini. Na zidu tamošnjeg Kulturno-sportskog centra napravljen je veliki mural s njegovim likom, tu privilegiju ima samo još veliki, besmrtni pesnik Duško Trifunović. Naš kolega Slađan Jeremić pomno je pratio celu ceremoniju, koja je protekla u svečanom tonu. Ljupko je, da podsetimo, rođen u Velikoj Brusnici, u opštini Brod i često i rado se vraća u svoj zavičaj, gde ima dosta prijatelja i uvek je rado viđen. Dokaz za to je ovaj mural, kao i prilog koga slušamo u porodičnom magazinu Radio Beograda 1. 

Intenzivno se i na sve strane ovih dana priča o filmu o Tomi Zdravkoviću, čije je snimanje o toku. I mi smo u ovom terminu slušali glavne glumce, kao protiču radni dani na terenu, a ovoga puta filmu prilazimo na drugi način. U njemu se, naime, pojavljuju istaknute ličnosti jednog vremena, one zbog kojih su ulice uveče bili prazei, a kuće-pune, idoli naše i mnogih mladosti. Među njima je i Predrag Živković Tozovac, koji je- uz ostalo- autor teksta za jedinu novu pesmu koja je napravljena specijalno za ovaj film. Nova pesma koja zvuči kao da se već negde čula, kao iz onih starih, dobrih vremena, ili obrnuto- stari zvuk, s novijom produkcijom, ukratko- stil koji je negovao i Toma. O svom učinku, o odnosu i realaciji sa Zdravkovićem, o dogodovštinama koje su imali na turnejama poput `Pesme leta`, za našu emisiju ekskluzivno i rado govori govori Tozovac, veliki mag srpske narodne pesme.

Skrećemo pažnju i na izuzetnu akciju koju su pokrenuli studenti Filološkog fakulteta u Beogradu, a podržali studenti sa svih strana, neki drugi mladi ljudi, i ne samo mladi. Razgovaramo sa Radojem Majstorovićem, jednim od inicijatora akcije u kojoj profesori besplatno drže on-lajn časove na petnaestak svetskih jezika, a polaznici imaju samo obavezu da uplate po 1000 dinara mesečno deci za koju je tog meseca namenjena akcija, i to u saradnji sa državnim organima, sa kojima se biraju mališani kojima valja pomoći. Grupa na fejsbuku i drugim društvenim mrežana nosi naziv `Humanitarni kursevi jezika`, zanimljivo je da su se već prijavili i oni koji bi da drže časove gitare, violine, klavira i mnogo onih koji bi tako da spoje lepo i korisno- pomognu kome treba, a nešto korisno i nauče. Gest za svaku pohvalu, divan primer pomoći mladog sveta koji dolazi, kao nada da ćemo ovaj svet ostaviti u pravim rukama, jednog dana. Naš kolega Ranko Stojilović nalazi se na jugu Srbije, u Leskovcu, `srpskom Mančesteru`, javljaće nam se sa utakmice fudbalske Prve lige Srbije, između Dubočice i kragujevačkog Radničkog, uz neke lepe priče vezane za taj deo zemlje i tamošnji sport.

O završnici evropskih fubalskih kupova razgovaramo i sa našim internacionalcem, fudbalskim znalcem, Radmilom Mihajlovićem, s njim je o finalu Lige šampiona i Lige Evrope popričao Milan Bigović. Bavimo se i kulturom, javnim životom, lepim dešavanjima oko nas. U Golubačkoj tvrđavi postavljena je izložba `Obnovimo Maglič`. Izložba `Strip legenda` postavljena je u leskovačkoj biblioteci `Radoje Domanović`, autor je poznati crtač Dušan Reljić. U galeriji Narodnog muzeja u Kraljevu otvorena je izložba slika Braca Bonifacija, kanadskog umetnika srpskog porekla. Čućemo i ko su laureati `Drainčeve nagrade`, kao i `Balkanske smotre mladih strip autora` u Leskovcu. Nikolija Tubić izlaže u galeriji `Stara kapetanija`, u atrijumu Narodnog muzeja u Zrenjaninu večeras je koncert ansambla `Nova Barselona`,a `Vlada i Bajka` spremaju album sa deset potpuno novih pesama, premijerno ćemo čuti onu pod nazivom `Laž`. I `Legende` imaju novi nosač zvuka, sa novim vokalnim solistom, novim spotom u kome gostuje Jova Radovanović. Konačno, tu je i Miki Marfi, odnosno, Miki Marković, momak naše gore list, rođen u Vukovaru, u Beogradu objavljivao ploče s grupama `Muzej Sarvan` i `Afera`, a potom, uz gitaru, obišao skoro čitavu planetu, da bi se skrasio na Kanarskim ostrvima. Odatle nam stiže njegov digitalni album `Honolulu`, koga objavljuju, za ovaj region, `Kroacija rekords` i `Jugoton`.

U Sarajevu je sinoć izvedena premijera plesne predstave `Poziv- svi marš na ples`, u koreografiji Igora Kirova. Kultni restoran `Stenka` radi posle godinu dana obnove, ali se mi ne bavimo gastronomskom ponudom, već onom pesničkom, jer je tamo već godinama okupljalište onih koji vole lepu usmenu i pisanu reč, tako će- vele-biti i ubuduće, samo u novom, oplemenjenom ruhu. Novi klub-knjižara `Kreativnog centra` počeo je s radom na Novom Beogradu, trenutno su izložene karikature na platnu Boba Živkovića. I ove subote dosta noviteta iz Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju `Adligat`. Aleksandar Čotrić dobio je još jedno priznanje, ovoga puta zajedno sa bugarskim kolegom Valentinom Dimitrovim, i to `Veliku nagradu Varne`, u oblasti književnosti. Predstava `Intimnost`, reditelja Andreja Nosova, po tekstu Biljane Srbljanović, premijerno je izvedena na 71. `Dubrovačkim letnjim igrama`. Samostalna izložba Tanje Nikolajević- Veselinov otvorena je juče u galeriji ULUS, u Banatskom Velikom Selu održana je četvrta likovna kolonija. Da nam je neko pre mesec-dva dana rekao da će zaštitne maske postati hit na tržištu- teško da bi mu iko na svetu poverovao. Akcija Narodnog muzeja u Beogradu, međutim, pokazala je da ni to nije nemoguće, naprotiv. Dela velikih slikara, domaćih i stranih, našla su mesto upravo na maskama- redovi ispred muzeja su u nedogled, sve dok ne ponestane masaka. Od Save Šumanovića do Dalija, i svi bi da ih imaju što više, jer su lepe, atraktivne i po popularnim cenama. Ne verovali ili da, redovi za maske zarad umetnosti, prosto fascinantno. Čista desetka onome ko se ovoga dosetio. Lepo i korisno u isto vreme. 

I ovog popodneva čućemo viteza kuinarstva Milijana Stojanića, sa najnovijim predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Dosta noviteta sa domaće i svetske muzičke scene nas očekuje, ali i mnoštvo starih dobrih refrena za sva vremena. Emisija za čitavu porodicu skromno vam se preporučuje i ove subote.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво