Raste broj kontrolnih pregleda

U odnosu na prošlu nedelju broj pregleda i prijema u kovid bolnice je smanjen, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar koji je dodao da sada raste broj kontrolnih pregleda. I dalje je primetan priliv pacijenata koji imaju jako teške kliničke slike, uključujući one koji su mlađeg uzrasnog doba, rečeno je nakon sastanka.

Lončar je nakon sastanka sa direktorima kovid bolnica rekao da trenutno u Beogradu u kovid bolnicama ima dovoljno mesta, a da će danas jedan broj pacijenata iz Požarevca i Kraljeva biti prebačen u glavni grad, kako bi se i u tim gradovima oslobodila mesta.

Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da, iako je obolelih za 30 odsto manje nego u najinvazivnije vreme, ipak je broj obolelih značajan za Beograd.

Naglog rasta obolelih nema ni u Vojvodini, već se poslednjih pet dana broj obolelih konstantno održava rekao je pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Ministar Lončar je apelovao na sve građane da budu odgovorni i pridržavaju se propisanih mera zaštite, jer će se situacija sa koronavirusom smiriti jedino u tom slučaju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da Beograd ima kapacitete, resurse i diplomatski uticaj da bude petostruko uspešniji u akciji otpriznavanja nego Priština u akciji priznavanja nezavisnosti Kosova. Ocenio je da je jasno da se ne može računati da će Priština poštovati bilo kakav dogovor. Đurić za RTS kaže i da nema sumnje da oni koji su pre 20 godina podržavali nezavisnost Kosova to i danas čine.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je nekoliko velikih infrastrutkurnih projekata. Vučić je saopštio da je danas konačno doneta odluka da se krene u izgradnju brze pruge Beograd-Niš. "To je 204 kilometara, ukupna dužina pruge, na kojoj će vozovi moći da idu do 200 kilometara na sat. Od Beograda do Niša za sat i dvadeset minuta do kraja 2023. godine", rekao je Vučić u video snimku objavljenom na instagram nalogu. Najavio je da će ugovor biti potpisan u naredna tri meseca. Druga vest tiče se 70 opština centralne Srbije, a predsednik je istakao da će uskoro biti potpisani ugovori za izgradnju kanalizacije i fabrika za prečišćavanje vode. "Najbrže, do 2021. dobijaju Kragujevac i Niš. Samo u Kragujevcu, to će biti više od 600 kilometara cevi", naglasio je Vučić.

U 93 ulice Beograda, od danas kruži 18 specijalnih vozila Komunalne milicije, koja snimaju nepropisno parkirane automobile. Tokom ove sedmice, u okviru Sistema elektronske kontrole vozila, biće samo snimana situacija. Od sledećeg ponedeljka, 03. avgusta, svako ko napravi prekršaj dobijaće na kućne adrese obaveštenje sa slikom, mestom prekršaja, visinom kazne koja bi bila naplaćena, informacijom da je još uvek test faza, kao i molbom da to više ne čine. Naplata kazni, počinje 10. avgusta.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Tina Amić
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво