U kovid sistemu uskoro i Institut za reumatologiju

Epidemiološka situacija u Srbiji sve je teža. U danu za nama najgori podaci od početka pandemije. Umrlo je 18 ljudi a zaraženo još 386 osoba. Na respiratoru je 130 pacijenata. Najteže je u Beogradu. U Šapcu od juče novih 78 slučajeva. Pune se i bolnički kapaciteti u Vojvodini.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je za RTS da podaci od prethodne noći ne ohrabruju, kao i da je tokom jučerašnjeg dana i protekle noći samo u Beogradu bilo više od 3 000 pregleda, samo na Infektivnoj klinici 318. Od toga bilo je oko 270 prijema, što u Beogradu što u unutrašnjosti, dodao je Lončar. Poručio je da ti podaci pokazuju kako se mi ponašamo i kako se lično borimo protiv kovida 19. Naglasio je da je privremena bolnica Arena ograničena samo za pacijente koji nisu za poluintezivnu i intezivnu negu, kao i da privremene bolnice dobijaju i Kragujevac i Niš. Od ponedeljka, kaže, i Institut za reumatologiju postaje kovid bolnica.

"Već u ponedeljak Institut za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu. Pacijente koji su na bolničkom lečenju idu u Klinički centar na jednu ili dve klinike, a ceo kapacitet Instituta za reumatologiju ćemo pretvoriti u kovid bolnicu jer nemamo izbora", rekao je Lončar.

"Molio bih ljude da shvate u kakvom se položaju nalazi naš zdravstveni sistem koji želi svakome od njih da pomogne", istakao je ministar.

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da je tokom sinoćnih protesta uhapšena 71 osoba i da će oni narednih dana biti procesuirani pred nadležnim pravosudnim organima. On je naveo da je proteklih dana povređeno 130 policajaca, kao i da je taj broj veći, ali da je njih 130 moralo da zatraži lekarsku pomoć. Rebić je na konferenciji za medije rekao da među uhapšenima ima državljana Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Tunisa.

Žetva pšenice u Srbiji u punom je jeku, a očekuje se da će ovogodišnji rod biti oko 2,6 miliona tona. Od toga bi, posle podmirenja domaćih potreba, više od milion tona trebalo da ode u izvoz. Prinosi su raznoliki - u Banatu ispod, a u centralnoj Srbiji i Mačvi iznad proseka, dok je kvalitet zrna dobar. Proizvođači pšenicu za sada uglavnom lageruju jer su nezadovoljni otkupnom cenom koja se kreće od 17 do 18 dinara za kilogram.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac i Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво