Vanredna situacija u Beogradu, nove mere Vlade

Vlada Srbije je donela nove mere zaštite za Beograd. Ograničava se rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova od 23 do 6 časova narednog dana. U zatvorenim prostorima, obavezno je nošenje zaštitnih maski, i poštovanje fizičke distance od 1 i po metar. Zaštitne maske se moraju nositi i u javnom gradskom, prigradskom i međugradskom prevozu. U suprotnom, propisana je kazna od 5 hiljada dinara. Zabranjuju se okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500. Mere važe do 18-og jula. Vlada Srbije još jednom apeluje na sve građane da poštuju mere i preporuke, ponašaju se odgovorno i vode računa o svom zdravlju i zdravlju svojih najbližih. U Beogradu je prethodno proglašena vanredna situacija zbog pogoršane epidemiološke situacije.

Od juče u 10 časova do današnjeg preseka u isto vreme, u Novom Pazaru od koronavirusa je preminulo pet osoba. Jedna osoba nalazi se na respiratoru novopazarske bolnice. U bolnici u Novom Pazaru je smešteno 205 kovid pozitivnih pacijenata. Koordinator te bolnice Mirsad Đerlek kaže da leče i pacijente iz Sjenice. Tako je opšta bolnica postala regionalna bolnica.

"Zdravstveni radnici su nam preumorni ali imamo i brojnu rodbinu pacijenata koja je stalno prisutna. Molim sve za strpljenje i spuštanje tenzija. Danas stiže još 10 respiratora. U toku dana biće montirana vojna bolnica sa 150 ležajeva, sa kojom će doći 25 vojnih lekara i 15 tehničara. Osnovaćemo i dva šatora ispred infektivnog za trijažu sa 6 doktora. Mislim i ubeđen sam da možemo da budemo mirniji u odnosu na prethodni period", rekao je Đerlek.

Francuski predsednik Emanuel Makron danas će imenovati novog premijera, nakon što su ranije danas dosadašnji francuski premijer Eduar Filip i njegova vlada podneli ostavku. Ranije se zvaničnim saopštenjem oglasila Makronova kancelarija da je Filip podneo ostavku koju je francuski predsednik prihvatio. Rekonstrukcija Vlade je, navodi se, deo Makronovih napora da popravi situaciju posle krize u vezi sa virusom korona i razočaravajućih rezultata njegove partije na nedavno održanim lokalnim izborima.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Irena Jelovac i Nenad Selaković
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво