Vučić: Odluka Crne Gore politička, Srbija neće zatvarati svoje granice

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema sumnje da je odluka Crne Gore da od 1. juna ne otvori granice sa Srbijom politička i istakao da Srbija svoju granicu neće zatvarati. Uveren je da će se odluka Crne Gore menjati, ne zato što će naprasno početi više da vole Srbiju, već zato što će njihovi interesi to zahtevati. Poručio je da će granice Srbije biti otvorene, jer je to u evropskom duhu i srpskom duhu, duhu dobrih prijateljskih i bratskih odnosa. U suprotnom bi, kako je istakao, kažnjavali i 30 odsto Srba koji žive u Crnoj Gori .

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić zatražio je od međunarodnih misija na Kosovu i Metohiji da hitno zaustave najnoviji talas etnički motivisanog nasilja prema Srbima. U saopštenju se navodi da napadi u poslednjih nekoliko dana pokazuju da su Srbi na Kosmetu u bezbednosnom smislu najprogonjenija etnička grupa u Evropi i da privremene institucije samouprave u pokrajini nisu u stanju ili ne žele da samostalno reše taj problem.

Od 1-og juna na sportskim događajima na otvorenom biće dozvoljeno prisustvo publike uz distancu od jednog metra, kao i okupljanje na otvorenom do hiljadu ljudi, odlučeno je na sednici Kriznog štaba. Takođe, od 1-og juna počinje na zahtev građana ELISA testiranje za otkrivanje antitela. Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da je na sednici Kriznog štaba kojim je predsedavala premijerka Ana Brnabić, jednoglasno odlučeno da se relaksiraju mere u skladu s trenutnom epidemiološkom situacijom.

U Srbiju je stiglo 206 naših državljana koji su zbog pandemije bili izolovani na kruzerima 2 meseca. Oni su juče pristali u Dubrovnik kruzerom britansko - američke kompanije Karnival Kruz Lajns, posle 18 sati putovanja autobusima stigli u Beograd.

Na sednici Vlade Srbije usvojene su kvote za studiranje o trošku države. Na 7 univerziteta o trošku države školovaće se 22.245 studenata. Samofinansirajućih biće više od 13.000. Prorektor Univerziteta u Beogradu Petar Bulat rekao je za Prvi program Radio Beograda da su cene za studiranje uglavnom na prošlogodišnjem nivou. Najavio je da će prijave za upis moći da se podnesu i onlajn.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednik vesti: Irena Jelovac

Producent: Ljubinka Vujičić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво