Led u maju

Nevreme i grad, koji su zahvatili jugozapadnu, centralnu i istočnu Srbiju, naneli su štetu zasadima i usevima. Ledenicama, koje su dostizale i veličinu jajeta, pogođena su sela na području Sjenice, Peštera, Raške, Kruševca, Aleksandrovca, Trstenika, Dimitrovgrada, kao i nekoliko sela Centralnog Kosova. Tokom vremenskih nepogoda ispaljeno je 990 protivgradnih raketa, što je značajno ublažilo posledice.

Berba maline očekuje se za nešto više od mesec dana. U ivanjičkom kraju većina proizvođača, i pored vanrednog stanja, uspela je da u malinjacima obavi sve neophodne poslove, ali trenutno ih najviše brine kako će organizovati berbu. Prethodnih godina berači su dolazili iz raznih krajeva Srbije i bili su smešteni u kućama vlasnika malinjaka, što sada, zbog pandemije korona virusa, ne izgleda realno. Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Dobrivoje Radović rešenje vidi u testiranju radnika.

Zbog sve učestalijih problema sa sušom, kojih ima i ove godine, grad Šabac finansiraće nabavku sistema za navodnjavanje ''kap po kap'' sa 200 evra po hektaru.

Pravo na podsticaj imaju poljoprivrednici iz sedamnaest mačvanskih i tri pocerska sela koji se bave proizvodnjom kukuruza i soje.

U smederevskom kraju, zbog mraza, donekle je smanjen rod trešanja, dok kajsija gotovo da i nema. Proizvođači očekuju dobar rod bresaka i ostalog voća.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво