Svetski dan knjige u vreme pandemije - da li je i čitanje "zarazno"?

Svetski dan knjige i autorskih prava obeležava se širom planete već 25 godina, s obzirom da je 1995. tako odlučeno na Generalnoj konferenciji organizacije UNESCO, ponajviše u slavu dva velika svetska pisca - Viljema Šekspira i Migela de Servantesa, koji su, ne poznajući se i nemajući predstavu koliko su zauvek zadužili čovečanstvo svojim delom, podelili datum smrti, 23. april 1616.

Ove godine, Svetski dan knjige obeležava se u vanrednim okolnostima i na specifičan način, s obzirom da je širom planete u jeku borba protiv virusa korona, koju možda najviše definiše insistiranje na izolaciji i samoizolaciji kao jedinim, za sada, pouzdanim metodima. O druženju sa knjigama mnogo se govorilo u prethodnim danima, štaviše preporučivalo se kao jedan od boljih načina za prekraćivanje vremena koje će, istovremeno, doneti olakšanje te u vremenu sveopšte zatvorenosti otvoriti mnoge predele duha i mašte. Zato ćemo vas pitati u redovnom kontakt-delu našeg programa - da li i šta čitate, ali i da li uspevate da nađete mir i koncentraciju, neophodne za predavanje literaturi?

Kako će Svestski dan knjige biti obeležen u Narodnoj biblioteci Srbije, govoriće nam urednica Književnih programa Milena Đorđijević. A o tome kada će - posle preporuke Ministarstva kulture da mogu da počnu da se otvaraju muzeji, galerije, arhivi i biblioteke - Narodni muzej u Beogradu biti spreman za prve posetioce reći će nam kustos Lidija Ham.

Za osmacima, pa i njihovim roditeljima, je prvi dan on-line probe male mature, a pre njima, danas i sutra - još dva. O prvim utiscima razgovaraćemo ra direktorom OŠ "Duško Radović" u Beogradu Njegošem Zejakom. Gost telefonom biće i Aleksandar Pavlović, direktor USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu koji već četriri sedmice za redom organuzuju on-line seminare za male privrednike u okviru internet platforme "Svet hoće domaće".

A za kraj Juternjeg programa ostavili smo i dva lepa primera solidarnosti i volontarizma u glavnom gradu. Mihajlo Stošović, akademski vajar, ali i vlasnik resorana "Leb on džem" i galerista Radenko Vujadinović, najpre svaki za sebe, a od nedavno i zajedno, redovno i potpuno besplatno obezbeđuju kuvane obroke, hranu i druge potrepštine za mnoge među našim najsiromašnijim sugrađanima.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара