U Srbiji 83 osobe zaražene virusom korona

U Srbiji su 83 osobe zaražene virusom korona - što je 11 više nego juče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Četiri osobe su u kućnoj izolaciji, a sedam je zadržano u bolnici. Ukupno je do sada testirana 421 osoba.

Stupile su na snagu najnovije mere Vlade Srbije radi sprečavanja širenja zaraze virusom korona. U urbanim sredinama potpuno je zabranjen izlazak iz domova osobama starijim od 65 godina, odnosno od 70 godina u ruralnim sredinama. Svi ostali građani od 20 časova do 5 ujutru moraju biti kod kuće. To se ne odnosi na one kojima je potrebna zdravstvena pomoć, na neke poljoprivredne proizvođače, nadležne organe na zadatku i one koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni.

Na osnovu odluke o uvođenju vanrednog stanja, Vojska Srbije je od danas dodatno angažovana. Vojska kontroliše sve granične prelaze, obezbeđuje i kontroliše sve prihvatne centre i centre za azil, javne objekte - aerodrome i autobuske stanice, kao i sve bolnice.  Kako je saopšteno, Vojska je spremna za izvršenje svih zadataka kako bi zaštitila državu i građane u uslovima vanrednog stanja.

Video-sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel biće održan u 14 sati. Kako je ranije najavljeno, glavne teme razgovora biće nastavak dijaloga sa Prištinom i novonastala situacija posle izbijanja epidemije virusa korona. Ranije je bilo predviđeno da predsednik Srbije u nedelju i ponedeljak poseti Berlin, ali je njegova poseta odložena zbog izbijanja epidemije Kovida-19.

Zahvaljujući naporima Ambasade Srbije u Austriji mađarske vlasti su otvorile granični prelaz Nikelsdorf/Heđešhalom za prolazak državljana Srbije, Rumunije i Bugarske koji se vraćaju u svoju domovinu. Tanjugu je potvrđeno u Ambasadi da je dogovoren vremenski koridor od 12 sati do 5 sati sutra ujutro zbog rešavanja problema koji je nastao pojačanim brojem putnika koji preko Austrije pokušavaju da se vrate u Srbiju. Na prelazu Nikelsdorf, na austrijskoj strani, kolona vozila dostizala je 40 kilometara.

U Republici Srpskoj dva nova slučaja zaraze, pa je ukupno inficirano 29-oro ljudi. U Hrvatskoj je zaražena 81 osoba. Među njima je i osam lekara, od kojih su neki nedavno bili na skijanju u Austriji, a da to nisu prijavili. Virus je na Kosovu i Metohiji potvrđen kod 19 osoba.  U Albaniji je zabeležen drugi smrtni slučaj.

U svetu je od virusa korona zaraženo gotovo 200 hiljada ljudi, 8 hiljada je umrlo, a izlečeno 83 hiljade. Od danas su granice Evropske unije zatvorene na mesec dana. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da preporučena zabrana ulaska državljanima trećih zemalja pokazuje ozbiljnost krize i činjenicu da je trenutno Evropa centar epidemije. Najteže je u Italiji, Španiji i Francuskoj, gde su na snazi najstrože mere. Rusija je odlučila da od ponedeljka zatvori sve škole u zemlji na tri sedmice. Odlukom Vlade od danas je svim stranim državljanima zabranjen ulazak u Rusiju, a svi državljani Rusije koji dolaze iz Evrope biće testirani. Nemačka kancelarka Angela Merkel obratiće se večeras naciji. Ona želi da obavesti Nemce o tome gde se zemlja nalazi i podseti ih šta mogu da urade da pomognu u usporavanju širenja bolesti. Tojota i BE-EM-VE obustavljaju proizvodnju u fabrikama u Evropi.  Rio de Žaneiro proglasio je vanredno stanje, a Las Vegas je zatvorio kazina.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Tina Amić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво