Bartolomeo Kunibert o Sretenjskom ustavu

Doktor Bartolomeo Kunibert, Italijan iz Saviljana, rođen 1800. godine, u Srbiju je došao iz Carigrada kada je imao 26 godina. Najpre je bio u službi beogradskog vezira, a lični lekar kneza Miloša i njegove porodice, i osoba od njegovog izuzetnog poverenja, bio je od 1828. pa sve do juna 1839, kada je zajedno s knezom napustio Beograd i Srbiju. U Beogradu je 1827. godine sa tastom Vitom Romitom otvorio prvu apoteku, a od 1832. bio je i prvi lekar okruga i varoši beogradske. Po njemu se Doktorova kula u Beogradu, prva i najstarija psihijatrijska bolnica na Balkanu, i jedan od najznačajnijih spomenika iz vremena vladavine kneza Miloša, naziva i Kunibertova kula.

Po odlasku iz Srbije, gde je sa odličnim znanjem srpskog jezika obavljao niz odgovornih dužnosti u zdravstvu i diplomatiji, posebno kao prevodilac, specijalni savetnik i Milošev poverenik u važnim pregovorima sa engleskim konzulom Hodžesom, knezu se pridružio i u izgnanstvu 1843. godine. Potom se vratio u rodno mesto i do smrti 1851. godine radio na obimnom delu pod nazivom "Istorijski ogled o Ustancima i samostalnosti Srbije". Knjigu su po njegovim uputstvima završila njegova braća, a u Beogradu je objavljena 1901. godine pod naslovom "Srpski ustanak i prva vladavina Miloša Obrenovića" u dva toma. U pogovoru obnovljenog izdanja istoričar Dušan T. Bataković je napisao: "Bartolomeo Silvestro Kunibert, lekar, diplomata i pisac istorije Srbije, nije doživeo trijumfalni povratak kneza Miloša na vlast 1858. godine. Ali dragocenom knjigom o njegovoj prvoj vladi na pravi način se odužio srpskom knezu i srpskom narodu i srpskoj zemlji, koju je do smrti smatrao svojom drugom otadžbinom."

Kunibertovo delo prožeto je mnogim ličnim zapažanjima i utiscima, pa iako "nosi pre odlike uspomena nego prave istorije", dragoceno je svedočanstvo kao hronološki prikaz događaja od početka Prvog srpskog ustanka do 1839. godine.

Među tim događajima svakako je jedan od najznačajnijih - donošenje Sretenjskog ustava 1835. godine, koji je na snazi bio svega dve nedelje, a sasvim je ukinut posle ukupno četrdesetak dana. Zato smo u "Goste iz prošlosti" pozvali upravo Bartolomea Kuniberta, da svojim rečima posvedoči o tim danima, kada je Srbija bila na kratko ustavna monarhija.


Autor i urednik emisije - Mirjana Blažić.

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво