Grenel novoj vladi u Prištini: neodložno ukinite takse

Na svečanosti u Prištini, Aljbin Kurti je i zvanično preuzeo dužnost novog kosovskog premijera. Primopredaju dužnosti izvršio je bivši prvi zamenik premijera Bedžet Pacoli. Potom je održana prva sednica vlade na kojoj je Kurti ministrima preneo da od njih očekuje da više vremena provode na terenu, a manje u kabinetima. Članovima svog kabineta je poručio da ne zaborave da je vlada ogledalo svih građana.

Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine, Ričard Grenel, pozvao je novu vladu u Prištini da neodložno ukine takse na srpsku robu koje su razlog za blokadu pregovora Beograda i Prištine. Grenel je naveo da su Sjedinjene Američke Države jasno stavile do znanja partijskim liderima na Kosovu da je ukidanje takse u najboljem interesu Kosova i njegove ekonomije. Poziv za nastavak dijaloga novoj vladi u Prištini uputio je i šef evropske diplomatije Đuzep Borelj. Poručuje da je trenutni „status kvo" u dijalogu neodrživ.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je program Kurtijeve vlade takav da se onemogući nastavak razgovora ili, ako do toga dođe pod pritiskom međunarodne zajednice, da se oni veoma brzo završe. Rekao je i da je Kurti nezrela politička ličnost, koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i da će biti teško razgovarati sa takozvanom vladom u Prištini.

Kurti je najavio podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida i izjavio da je spreman da vodi dijalog sa Beogradom, ali da neće ukinuti sporne takse.

Kina je počela da premešta pacijente zaražene koronavirusom u novoizgrađene ili prilagođene zdravstvene ustanove. Do sada je prijavljeno više od 20 hiljada slučajeva obolelih. Prvih 50 pacijenata preseljeno je u bolnicu montažne konstrukcije na periferiji grada Vuhana, koji je epicentar epidemije. Ta bolnica ima hiljadu kreveta i najsavremeniju medicinsku opremu, a pri kraju je izgradnja još jednog objekta, gde će moći da bude smešteno 1600 ljudi. Vlasti u Vuhanu pretvaraju i gimnazije, kulturne centre i izložbene sale u bolnice.

Hidrometeorološki zavod Srbije upozorava da se u toku dana očekuje nagla promena vremena. Jače naoblačenje i zahlađenje sa kišom zahvatiće najpre severne krajeve zemlje, a posle podne i uveče i ostatak zemlje. U brdsko-planinskim predelima počeće da pada sneg, koji će se tokom noći proširiti i na niže predele. Vetar će posle podne biti severozapadni uz kratkotrajne udare olujne jačine.

Pre Srbije sa nevremenom se suočila Hrvatska. Snažan vetar lomio je grane u Zagrebu, a za sada nije poznato da li je negde pričinjena veća šteta. U Austriji je jedna osoba poginula u oluji u kojoj je orkanski vetar duvao brzinom od 150 kilometara na sat. Na istoku Austrije, a pre svega u Beču, izdato je upozorenje na oluju. U Gornjoj Austriji više od 11 hiljada domaćinstava je ostalo bez struje zbog prekida na elektromreži.

 

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво