Читај ми!

Milica Zorić - umetnost tapiserije

Kada govorimo o likovnoj umetnosti obično mislimo na slikarska i vajarska dela. Retko ili gotovo nikako ne spominjemo tapiseriju kao samostalnu i veoma rasprostranjenu umetničku disciplinu na tlu bivše Jugoslavije u drugoj polovini 20. veka.

Zasluga za procvat tapiserije kod nas pripada pre svega prvim generacijama tapiserista - tkačima koji su dolazili sa Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu a ključni događaj za razvoj ove umetničke discipline predstavljalo je osnivanje prve specijalizovane radionice za izradu tapiserija, „Atelje 61", u Novom Sadu.

Jedna od začetnica tapiserije bila je Milica Zorić ( 1909-1989) koja je zahvaljujući specifičnom umetničkom izrazu, prema mišljenju kritike i struke, zauzela „ jedinstveno mesto u istoriji jugoslovenskog modernizma".

U večerašnjoj emisiji „Kod dva bela goluba" uz važne momente iz života umetnice (odrastanje i školovanje, studije slikarstva i istorije umetnosti, putovanja, udaja za Rodoljuba Čolakovića...) predstavićemo i njena najvažnija dela u kojima je različitim pristupima spajalala tradiconalne i savremene motive odnosno tapiserije koje su , prema rečima Irine Subotić, „ ponavljanja onih prastarih, iskonskih, Arijadninih zamisli o nitima kao sudbini i tkanju života".

Autor emisije Aleksandra Jagodić.

Muzički urednik Radmila Dujaković.

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво