Nedeljom za selo

Uprava za veterinu, posle ukidanja vakcinacije protiv klasične svinjske kuge, sprovodiće nadzor i kontrolu domaćih i divljih svinja. Direktorka Uprave Emina Milakara pozvala je proizvođače da veterinarskoj službi prijave svako uginuće ili pobačaj svinja.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je javni poziv za ostvarivanje prava na podsticaje za nabavku novog traktora snage motora do 60 kilovata, sa standardnim delovima, uređajima i opremom, koji je proizveden u Srbiji ili čiji model dobavljač uvozi u rastavljenom stanju i sklapa u svojim proizvodnim linijama u Srbiji. Najviši iznos podsticaja je 800 hiljada dinara, a zahtevi za nabavku novog traktora mogu da se podnose Upravi za agrarna plaćanja od 6. januara do 29. maja.

Topla jesen i početak zime negativno se odražavaju na pčele koje nisu ušle u ekološko mirovanje. Stručnjaci poručuju pčelarima da ne forsiraju šećer, ali da do kraja januara, kada padnu temperature, pčelama dodaju pogače.

Proizvodnja povrća sve je neisplativija, jer su ulaganja velika, a cene male, tvrdi Dobrivoje Đurđević iz Slanaca, koji se sve više orjentiše na voćarstvo. Opstaje, kaže, zahvaljujući blizini Beograda gde plasira svoje proizvode.

Dok većina mladih ljudi beži sa sela, ima i onih koji su rešili da svoju budućnost vežu za poljoprivredu, odnosno preradu. Među njima su i Tamara Marković koja u selu Pružatovac kod Mladenovca proizvodi kozji sir, kao i Katarina Jovanović, koja pravi prirodne džemove po tradicionalnoj recepturi, ali uz dodatak modernih začina.

Predstavićemo vam i decu, članove KUD-a "Markov kamen" iz sela Valakonje Bukovo u opštini Boljevac, koje čuva tradiciju izvornih vlaških igara.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво