Novosti dana

U Albaniji je Dan žalosti. U seriji razornih zemljotresa koji su pogodili tu zemlju, poginulo je 29. ljudi, a više od 650 je povređeno. Vlada Albanije proglasila je vanrednu situaciju na području Drača i Tirane, u oblastima najviše pogođenim razornim zemljotresima. Spasioci nastavljaju da pretražuju ruševine. U Tumanu je raspoređen i spasilački tim iz Srbije. Albanski premijer Edi Rama je zahvalio Srbiji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Italiji i svim zvaničnicima zemalja Evrope i sveta koji su uputili pomoć Albaniji.

Snažan zemljotres, magnitude 6,1 stepen Rihtera, pogodio je jutros grčki region Atiku. Zemljotres je izbio u morskom podrčuju, između ostrva Kitire i Krita. Nema povređenih niti materijalne štete. Potres se osetio na Kritu,u Atini i centralnoj Grčkoj . U grčkom seizmološkom zavodu kažu da je zemljotres imao veliku žarišnu dubinu i najavljuju naknadne potrese. Navode i da se potres ne može dovesti u vezu sa jučerašnjim zemljotresima u Albaniji i Bosni i Hercegovini.

Evropski parlament podržao je novi saziv Evropske komisije, na čelu sa predsednicom Ursulom fon der Lajen. Komisija će petogodišnji mandat početi 1. decembra. Ursula fon der Lajen je poručila da vrata Evropske unije za Zapadni Balkan ostaju otvorena. Navela je kako nova Evropska komisija treba da pokaže prijateljima na Zapadnom Balkanu da sa njima deli isti kontinent, istoriju i kulturu i da će deliti istu sudbinu.

Premijerka Ana Brnabić sastala se sa američkim ambasadorom Entonijem Godfrijem, povodom predstojeće posete Sjedinjenim Američkim Državama. Bilo je reči o saradnji dve zemlje. Premijerka će od 2-og do 6-og decembra imati niz susreta sa predstavnicima poslovne zajednice u Los Anđelesu, San Francisku i Njujorku. Razgovaraće sa predstavnicima investicionih fondova ,tehnoloških kompanija, filmske industrije i producentskih kuća.

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje podržao je predlog Vlade da se taksa za RTS i Radio-televiziju Vojvodine poveća sa 220 na 255 dinara. Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović rekao je da se javni servisi delimično finansiraju iz budžeta, a delimično taksom kroz račun za struju i smatra da 35 dinara nije veliko povećanje. Predsednik Odbora Mirko Krlić rekao je da su sredstva u budžeta za 2020. godinu za javne servise smanjena, jer je gotova zgrada RTV-a, a RTS je blizu stabilnog finansiranja.

Večeras će se igrati još 8 utakmica petog kola fudbalske Lige šampiona. U jednom od derbija sastaće se Barselona - Borusija Dortmund. Utakmica počinje u 21 čas.

Urednik i voditelj_Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: nenad Selaković

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво