Читај ми!

Repriza

Velimir Hlebnjikov, jezički čarobnjak

Zlata Kocić, pesnikinja, prevodilac i esejista, govori o tome šta joj znači knjiga pesama Velimira Hlebnjikova. Zlata Kocić je objavila više knjiga poezije, brojne eseje i oglede, kao i veći broj prevoda sa ruskog. Prevodila je dela Aleksandra Puškina, Fjodora Tjutčeva, Ivana Bunjina, Ane Ahmatove, Marine Cvetajeve, Borisa Pasternaka, Josifa Brodskog, Mihaila Bulgakova... Prevela je, između ostalog, i knjigu pesama Velimira Hlebnjikova.

U emisiji Zlata Kocić govori o svom prvom susretu sa poezijom Velimira Hlebnjikova, i o tome kako ju je ovaj pesnik privukao svojim stihovima. Čućemo kako Zlata Kocić pesme ovog pesnika doživljava kao čitalac a kako kao prevodilac. Saznaćemo i to i koliko joj je susret sa ovom poezijom bio podsticajan u njenom poetskom stvaralaštvu.

Velimir Hlebnjikov (1885-1922) istinski je čarobnjak ruskog jezika. Njegovo poetsko stvaralaštvo odlikuju neobična i bogata jezička sazvučja. Reč je o poeziji u kojoj se na jedinstven način spajaju nauka, pre svega matematika, magija i poezija.

Poetska avantura Velimira Hlebnjikova u znaku je stvaranja zaumnog jezika, koji bi, po zamisli pesnika, trebalo da se pretvori u zvezdani jezik. Vladimir Majakovski je Hlebnjikova nazvao ''svojim učiteljem i najčasnijim vitezom naše poetske borbe''. Osip Mandeljštam je za njega rekao da je ''prokopao hodnike budućnosti za celo stoleće''.

Čućemo u emisiji stihove Velimira Hlebnjikova u originalu, na ruskom, i u prevodu na srpski, iz čega može da se stekne utisak o jezičkoj virtuoznosti ovog pesnika.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво