Radomir Putnik: Stvaralaštvo Radoslava Lazića

U ciklusu TEATROLOŠKA ISRAŽIVANjA koji je na programu od četvrtka, 14. oktobra, do subote, 16. oktobra 2010 godine, emitovaćemo tekst Radomira Putnika pod naslovom „Stvaralaštvo Radoslava Lazića“.

Budući da je Radoslav Lazić jedan od najproduktivnijih pozorišnih stvaralaca, Radomir Putnik će u tekstu Stvaralaštvo Radoslava Lazića dati veoma iscrpan pregled i komentar njegovih umetničkih i naučnih ativnosti.

Iako reditelj po osnovnoj vokaciji, Lazić je veći deo svog života posvetio pedagoškom radu, tj. decenijama je studentima Akademije umetnosti u Novom Sadu predavao predmet koji objedinjuje estetiku, teoriju, istoriju, fenomenologiju i antropologiju izvođačkih umetnosti. Takođe ne treba zanemariti Lazićev doprinos teoriji elektronskih medija - radija i televizije, zatim brojna učešće u žirijima na smotrama i festivalima, kao ni njegov rad na animaciji prevodilaca da na naš jezik prenesu najznačajnija dela svetskih teatrologa.

Ipak, u ovom tekstu Putnik će najveću pažlju posvetiti, možda, najrespektabilnijem delu Lazićeve biografije - knjigama koje je ovaj prilježni autor priredio i napisao, a njih je oko pedeset. Budući da Lazićeva teatrološka istraživanja i dalje traju, Putnik je tematsko strukturiranje njegovih teorijskih dela izvršio donekle uslovno, podelivši ih na radove o režiji, glumi, lutkarstvu, scenografiji i kostimografiji, o Branislavu Nušiću i Nô-teatru. Već iz ovih tema očituje se ogromna raznovrsnost Lazićevih interesovanja i spremnost na (za našu sredinu) pionirske iskorake  u neke od pozorišnih oblasti.    

Urednica ciklusa: Tanja Mijović.

 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво