Читај ми!

Džez

Predstavljamo nastupe benda AM.OK Tejna Vibenhe i seksteta Linntet, održane 29. i 30. aprila ove godine na festivalu Jazzahead u Bremenu.

Holandski pijanista i kompozitor Tejn Vibenha pre nekoliko godina osnovao je bend AM.OK kao platformu za afirmaciju mladih holandskih muzičara, ali i vlastitih muzičkih ideja. Pažnju javnosti su stekli albumom "Brainteaser" koji predstavlja modernu kombinaciju živo izvedene muzike i semplovanih instrumentalnih deonica muzičara iz benda. Na Jazzahead-u u Bremenu, ovaj veliki orkestar predstavio se kroz kreativne aranžmane i interesantnu instrumentalnu postavku, na razmeđi između klasičnog big bendovskog duvačkog sazvučja i simfonijskog impulsa duvačke sekcije.

Sekstet Linntet predvodi mlada nemačka saksofonistkinja Kira Lin, koja u svom izrazu koristi bariton saksofon, bas klarinet, elektroniku, kao i vokale. Linntet uspeva da izvuče zvučni maksimum iz šestočlane postave, tako što korišćenjem širokog spektra instrumenata i elektronskih zvukova postiže efekat između klasičnog kombo sastava i velikog orkestra, zavisno od potrebe kompozicije. Nalik svojevrsnoj stilskoj vežbi, i na polju kompozicija bend zahvata široko područje, od tradicionalnijih pasaža do sint-retro-futurizma i kreativnosti karakteristične za moderni mejnstrim njujorške scene.

 

Autor: Nikola Marković



Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво