Читај ми!

„Uspavanka za strah” u Studiju 6

U petak, 9. decembra, sa početkom u 20 sati i 30 minuta, uživo u Studiju 6 možete pratiti koncert pod nazivom „Lilith_Abi Lullaby – Uspavanka za strah” u okviru kojeg će biti predstavljen nesvakidašnji program nove i improvizovane muzike za neobičan sastav: ženski glas, klarinet, violinu, violončelo i kontrabas klarinet.

U goste nam dolazi poljski sastav Bastarda trio, savremeni ansambl fokusiran na autorsku i improvizovanu muziku. Zajedno sa istaknutim srpskim umetnicama Branislavom Podrumac, glas, i Katarinom Aleksić, violina, biće izveden program Lilith_Abi Lullaby – Uspavanka za strah koji se bavi temom vanvremenske, univerzalne, a istovremeno duboko lične muzičke forme: uspavanke. Elementi transa u muzici i emocije oslikane kroz posebne zvučne boje i efekte čine ovaj program posebno interesantim.

Ovaj program ostvaren je na inicijativu violinistkinje i umetničkog vođe projekta „Evropa u gostima", Katarine Aleksić. Program je već izveden, prilagođen kao scensko-muzička forma za najmlađu publiku na festivalu Varšavska jesen u septembru 2022. U stvaranju muzike, na osnovu jednostavnih, kratkih melodija tradicionalnih uspavanki, u svojevrsnom kompozitorsko-improvizatorskom eksperimentu, učestvuju svi izvođači.

Naziv programa Lilith_Abi se vezuje za obred uspavljivanja deteta u drevnoj jevrejskoj tradiciji i predstavlja magijsku formulu za zaštitu novorođenog deteta od zlog ženskog demona Lilit, za koju se verovalo da, naročito u prvih 40 dana nakon rođenja deteta, vreba oko kuće i čeka priliku da ugrabi novorođenče ili porodilju. Od zaštitne rečenice Lilith Abi nastala je reč Lullaby, uspavanka.

Projekat je ostvaren pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, a u partnerstvu sa Radio-Televizijom Srbije, Institutom Adam Mickijevič Poljska, Muzičkom školom „Josip Slavenski".

Urednice prenosa: Ivana Neimarević i Marija Vuković


Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво