Festival Proms 2022

Reprodukovaćemo snimak koncerta održanog 30. jula u Rojal Albert holu u Londonu. Tom prilikom nastupio je Orkestar Hale pod upravom Marka Eldera, a sudelovali su i vokalni solisti, kao i ansambl Philharmonia Voices. Na programu su bila dela Pola Dikaa, Otorina Respigija, kao i jednočina opera „Plašt” Đakoma Pučinija, u verziji za koncertno izvođenje. Ovaj snimak nam je ustupljen posredstvom međunarodne razmene članica Euroradija.

Najpre ćete čuti simfonijski skerco Čarobnjakov šegrt Pola Dikaa iz 1897. godine, komponovan prema istoimenoj Geteovoj poemi objavljenoj jedan vek ranije. Priča započinje kada stari čarobnjak odlazi iz radionice i ostvalja svog šegrta samog. Pošto mu je dosadilo da vodu donosi sam iz bunara, šegrt začara metlu koja počinje da donosi vodu umesto njega. Međutim, on se uspavao i voda poče da preplavljuje sobu. Sav užasnut, skoči sa stolice kako bi zaustavio metlu. Shvativši da ne zna čini kojima bi prekinuo magiju, šegrt uze sekiru kako bi prepolovio metlu, ali time je samo duplirao, pa sada dve metle počeše da donose vodu duplo brže. Čitavu situaciju spašava stari čarobnjak koji se u tom momentu pojavljuje i prekida čini, poručujići da magiju ne treba shvatati olako. Inače, ovaj simfonijski skerco je popularizovan u Diznijevom animiranom filmu Fantazija iz 1940. godine u kojem je Miki Maus predstavljen kao čarobnjakov šegrt.

Nakon Čarobnjakovog šegrta izvedena je prva simfonijska poema Rimske fontane Otorina Respigija, iz ciklusa Rimska trilogija. U ovom delu komponovanom 1915. i 1916. godine, Respigi opisuje svoja raspoloženja pored najpoznatijih fontana italijanske prestonice, u vreme kada je njihova lepota najimpresivnija za posmatrača, a nazivi su: Fontana vile Đulija u svitanje, Fontana Trione ujutro, Fontana Trevi u podne, i Fontana vile Mediči.

Drugi deo ispunilo je koncertno izvođenje opere Plašt Đakoma Pučinija. Ovo ostvarenje iz 1918. godine predstavlja prvi deo Pučinijevog triptiha koji pored Plašta, čine još i opere Sestra Anđelika i Đani Skiki. Okosnicu ove jednočinke čini ljubavni trougao koji se odvija na dokovima reke Sene u Parizu početkom prošlog veka, a u kojoj ka tragičnom kraju idu Đorđeta, njen duplo stariji muž Mikele i njen ljubavnik Luiđi, lučki radnik. Libreto je napisao Đuzepe Adami, prema istoimenoj drami Didijea Golda, a svetska premijera Plašta, koji je izveden uz ostale opere ovog triptiha, upriličena je 14. decembra 1918. godine u njujorškom Metropolitenu.

Uloge u ovom ostvarenju tumače: bariton Lučo Galo kao Mikele, vlasnik teretnog broda, sopran Natalija Romanju peva rolu njegove žene Đorđete; Alisder Eliot, tenor je Tinka; tenor Adam Smit je Luiđi, dok ulogu Talpe peva bas Sajmon Šibambu, a rolu njegove žene Frugole izvodi Anunciata Vestri, mecosopran.

Urednica Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво