Читај ми!

Imaginarna edicija

Nikolaj Eple: Nemačka: od krivice do odgovornosti

U emisiji Imaginarna edicija, od ponedeljka, 28. novembra, do petka, 2. decembra, možete slušati poglavlje „Nemačka: od krivice do odgovornosti” iz knjige Nikolaja Eplea „Nelagodna prošlost. Sećanje o državnim zločinima u Rusiji i drugim zemljama”. Prevod: Milan Subotić.

Kao dobitnica prestižne nagrade „Prosvetitelj" za najbolju knjigu iz društvenih i humanističkih nauka 2011. godine, „Nelagodna prošlost" je sa tri izdanja stekla status teorijskog bestselera. Na to je uticala ne samo aktuelnost teme – način na koji se društvo (ne)suočava sa svojom „teškom prošlošću" – već i pristup autora koji ruski odnos prema sovjetskoj totalitarnoj prošlosti razmatra poredeći ga sa iskustvima drugih društava koja su prolazila kroz proces preispitivanja sopstvene traumatične prošlosti. Tematizujući različite modele i mehanizme „politike pamćenja" koje za cilj imaju racionalizaciju i prevazilaženje bolnih sećanja građana na zločine i prestupe koje je počinila njihova sopstvena država, Nikolaj Eple je prvenstveno zainteresovan za interpretaciju ambivalentnog odnosa ruskog društva prema staljinističkoj prošlosti.

Radi potpunijeg razumevanja tog odnosa i otvaranja perspektive uspešnog „rada na prošlosti" kao važnog preduslova demokratske tranzicije, on je detaljno analizirao i prikazao različita iskustva i rezultate suočavanja sa prošlošću u Argentini, Španiji, Južnoj Africi, Poljskoj, Nemačkoj i Japanu. S obzirom da se upravo Nemačka najčešće predstavlja kao uzor uspešnog suočavanja sa zločinačkom prošlošću nacističkog režima i procesom refleksivnog preispitivanja krivice i odgovornosti društva za počinjene zločine, emitujemo peto poglavlje Epleove knjige u kojem autor detaljno analizira dinamiku, teškoće i rezultate nemačkog puta „od krivice, do odgovornosti".

Tekst čita Aleksandar Božović.
Urednica Olivera Nušić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво