Gramofonija – Kompozicije Milana Novaka

Reprodukujemo snimke Reminiscencija za violončelo i orkestar i Koncerta za harfu i orkestar slovačkog kompozitora Milana Novaka. Solističke deonice tumače violončelista Igor Gavriš i harfistkinja Kristina Novakova. Emitujemo zapise sa ploče koju je objavila produkcijska kuća Opus 1977. godine.

Prvi snimak koji ćemo reprodukovati zabeležen je u sali Filharmonije u Bratislavi maja 1976. godine, dok je drugi snimljen u Domu umetnosti u Žilini, mesec dana kasnije. Na ovim zapisima su radili veoma iskusni snimatelji i producenti, kao što je Milan Slavicki, poznat pre svega po ostvarenjima savremene i elektroakustičke muzike, te Ivan Bradač i Gustav Šoral koji su bili zaslužni za kvalitet snimaka više stotina čehoslovačkih izdanja. Milan Novak je u svojoj domovini bio poznat pre svega kao kompozitor horskih i dečjih ostvarenja, te iako su snimci njegovih dela dostupni na velikom broju ploča, izdanje koje večeras emitujemo je jedino u celini posvećeno instrumentalnim kompozicijama ovog autora. 

Programski komentar za ovo izdanje je napisao kompozitor Jan Kovar, koji je pored komponovanja početkom sedamdesetih često sarađivao sa izdavačima kao autor pratećih tekstova. Dizajn omota je delo Juraja Linzbota, autora koji je od početka sedamdesetih bio jedan od glavnih dizajnera produkcijske kuće Opus za koju je kreirao više od 100 omota za albume.

Autor Milan Milojković
Urednica Sanja Kunjadić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво