Читај ми!

Nova diskografija – Antoan Tamesti svira Telemana

Večeras predstavljamo album francuskog violiste Antoana Tamestija i Akademije za staru muziku iz Berlina, na kojem se nalaze kompozicije Georga Filipa Telemana. Ovaj album početkom godine objavila je diskografska kuća Harmonija mundi.

Tamesti je poslednjih godina stekao reputaciju jednog od najboljih svetskih violista, nastupajući kao kamerni muzičar ili solista, te inicijator nastanka Koncerata za violu savremenih autora poput Jerga Vidmana, Bruna Mantovanija i drugih. Ipak, na ovom albumu, ponovo se vraća se svojoj „prvoj ljubavi", a to je barokna muzika. Nakon Brandenburških koncerata Johana Sebastijana Baha, koje je objavio prošle godine, takođe sa Akademijom za staru muziku iz Berlina, na svom najnovijem izdanju predstavio je dela Georga Filipa Telemana, ukljućujući i prvi koncert za violu u istoriji muzike.

Teleman, koji je bio aktivan kao muzički direktor u Frankfurtu i Hamburgu, često je eksperimentisao sa različitim zvučnim kombinacijama, koristeći manje poznate ili popularne instrumente. Među njima je bila i viola, za koju je napisao prvi solistički koncert, ali i prvi dvostruki koncert, koji na ovom albumu izvode Antoan Tamesti i Sabine Feland.

Iako je bio prvi u istoriji muzike, ovaj koncert danas nije tako poznat, uprkos činjenici da je deo redovnog kurikuluma na studijama viole širom sveta. Isto se može reći i za neka druga dela na ovom albumu, koja predstavljaju različite segmente Telemanovog stvaralaštva i otkrivaju bogatu muzičku imaginaciju ovog autora.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво