Читај ми!

Muzika sveta – WOMEX 2021: Poljski sastav Kosi

U četvrtoj emisiji ciklusa posvećenog festivalu WOMEX, koji je prošle godine održan u Portu od 27. do 31. oktobra, čućete nastup poljskog sastava Kosi, koji čine Aleksandra Gronovska – vokal, hardi-gardi, harmonijum i def, Anastazja Snosovska i Kasja Pakosa – vokal i udaraljke i Katažina Šetela-Penkoš – vokal, violina i viola.

Ove umetnice, iako dolaze iz različitih muzičkih sfera: folka, džeza, klasičnog i avangardnog pozorišta, okupile su se 2019. godine oko zajedničkog cilja – očuvanja gotovo zaboravljene tradicionalne muzike Donje Šleske, oblasti u jugozapadnoj Poljskoj. Ovaj region, poznat po burnoj istoriji, bio je pod kontrolom Češkog kraljevstva, potom Habzburške monarhije, da bi čitavu oblast sredinom 18. veka anektiralo Prusko kraljevstvo, a potom i Nemačka i Austrija. Nakon 1945. godine Donja Šleska, ili Donja Šlezija, postaje deo Republike Poljske.

Muziku koju izvodi sastav Kosi čine prevashodno aranžmani narodnih pesama, ali i autorske numere u duhu tradicionalne muzike. Koristeći različite udaraljke, harmonijum i hardi-gardi, one istražuju raznovrstan repertoar ove, kako je još zovu „zemlje rascvetalog cveta jabuke", u kojem se prepliću priče o ženskom prijateljstvu, o životu u prirodi, ali i natprirodnim pojavama i magiji. Članice sastava Kosi sarađuju sa brojnim ustanovama i organizacijama koje rade na očuvanju kulturnog nasleđa šleske oblasti, a 2021. godine napisale su muziku za umetnički film Dan i noć, koji govori o obredima i folkloru oblasti Roztoče. Prošle godine bile su jedini predstavnici Poljske na festivalu WOMEX.

Urednica emisije Marija Vuković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво