Читај ми!

Letnji festivali Euroradija 2022

Direktan prenos sa Festivala u Eks-an-Provansu – Klaudio Monteverdi: Krunisanje Popeje

U petak, 15. jula od 20 časova, sa jedne od najznačajnijih evropskih letnjih scena možete u direktnom prenosu pratiti izvođenje Monteverdijevog remek-dela, opere „Krunisanje Popeje”. U naslovnoj ulozi nastupa američka sopranistkinja Džeklin Staker, Nerona će tumačiti Džejk Arditi, Seneka je Aleks Rozen, Oktavija Fler Baron, Oton je Pol-Antoan Benoa-Džijan, a Druzila je Maja Kerani. Ansamblom Kapela Mediteranea diriguje Leonardo Garsija Alarkon. Biće to nova produkcija ove opere, koja je prvobitno planirana za 2020. godinu, kada je festival otkazan zbog pandemije korona virusa.

Festival u Eks-an-Provansu je jedna od najznačajnijih evropskih letnjih muzičkih manifestacija koja se u ovom francuskom gradu održava 74. put, od 4. do 23. jula. Među umetnicima koji ove godine nastupaju su Esa-Peka Salonen, Benžamen Bernhajm, Tarek Jamani, Kanako Abe, Rikardo Minasi, Hor i orkestar Opere iz Liona i mnogi drugi. Kao i prethodnih godina, osnovna programska nit usmerena je na opersku umetnost, dok značajno mesto zauzimaju i orkestarski, kamerni i solistički koncerti. Zajednička tema ovogodišnjih opera i koncerata je društveno-ekonomska i ekološka realnost. Na ovogodišnjem festivalu premijerno će biti izvedene dve opere: Žena na nultoj tački britanske autorke Bušre El-Turk i Danteovo putovanje Paskala Disapena.

Uz Orfeja iz 1607. godine, opera Krunisanje Popeje je najpoznatije ostvarenje Klaudija Monteverdija, a na Festivalu u Eks-an-Provansu biće izvedeno čak devet puta. Delo je nastalo i premijerno predstavljeno 1643. godine u Veneciji, u Teatru San Đovani e Paolo. Libretista opere je Đan-Frančesko Buzanelo, venecijanski erudita i član Akademije delji Inkonjiti, jedne od najuticajnijih kulturnih i političkih institucija u Veneciji tog doba. Njihova liberalna ideologija, zasnovana na ambivalentnom moralu i političkoj pragmatičnosti reflektovala se i na sadržaj poslednjeg Monteverdijevog ostvarenja. Kao osnova za literarni predložak opere poslužili su događaji iz Pet knjiga Anala rimskog istoričara Kornelija Tacita. Tako se radnja ove prve 'istorijske opere' odvija oko 62. godine, za vreme vladavine rimskog imperatora Nerona. Ova opera, neobična je i kao jedno od retkih ostvarenja pre Mocartovog Don Đovanija, u kojem su glavni likovi antiheroji vođeni strastima, ambicijom i taštinom. Može se reći da u ovoj operi ne postoji pravi pozitivni junak: svi likovi su dati sa svojim manama, slabostima i ponekim vrlinama, te je na taj način stvorena uverljiva muzička drama, koja i danas stoji kao jedan od vrhunaca operskog žanra. Sa muzičke strane, Krunisanje Popeje predstavlja delo u kojem se ističu elementi 'starog operskog stila' i novih tendencija oličenih u većoj upotrebi refrena i arioznih odseka.

Urednice prenosa: Ivana Neimarević i Irina Maksimović Šašić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво